RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mulighetenes tomt


Undervisningsbygg tenker seg tomten vevd sammen med området rundt og bli et nytt nær-sentrum. Illustrasjon: Asplan Viak AS
Undervisningsbygg tenker seg tomten vevd sammen med området rundt og bli et nytt nær-sentrum. Illustrasjon: Asplan Viak AS
Parkeringsanlegg, Universitetet, bolig, næring eller eldresenter? Det er ikke få ideer til hva Sognsveien 80 kan brukes til når Sogn videregående flytter.

ULLEVÅL: Konferansesalen på Ullevaal stadion var fylt til randen av naboer, politikere og velmedlemmer da Nordre Aker Høyre inviterte til åpent møte om Ullevål- og Sogn-områdets fremtid, onsdag 9. mars.

Helhet

"Utviklingen av området må sees under ett", lød appellen fra flere av de fremmøtte.

Infrastrukturen må også følge med når vi bygger ut, sa Fabian Stang, som holdt åpningsinnlegget. Ordføreren beklaget at planene om å legge Ring 3 fra Sogn til Tåsen i tunnel er skrinlagt i Oslopakke 3.

Dette området har 40.000 innbyggere, likevel er prosjektet satt på vent. Hadde dette vært en øy på Vestlandet med 400 innbyggere, kan du være sikker på at de hadde fått tunnel hele veien, sa Stang og langet ut mot det han mener er underrepresentasjon av Oslo på Stortinget.

Det store spørsmålet som opptok naboene er hva som vil skje med Sognsveien 80, når Sogn videregående skole etter planen relokaliseres til Risløkka om noen år.

Føringene fra byrådet er at tomten skal selges til best mulig pris, sa Stang, men fremhevet at området først må reguleres til ønsket formål.

Universitetet har tidligere ytret interesse for tomten, etter hvert som Forskningsparken i Gaustadbekkdalen er fullt utbygget, og Stang ga uttrykk for at det ville være spennende med et ytterligere utvidet student- og forskningsmiljø i området.

Tre nye forslag

Tomten i Sognsveien 80 er på 56 mål, med 63.000 kvadratmeter bygningsmasse. Dagens eiere, Undervisningsbygg, har i samarbeid med Plan- og bygningsetaten, utredet tre forslag til videreutvikling under tittelen "Sognsveien 80, et verdifullt tilskudd til byen".

Den første muligheten er å beholde strukturen på de mest funksjonelle byggene som allerede står der, og bygge på cirka 20.000 kvadratmeter, sa Jan-Fredrik Wasmuth i Undervisningsbygg, til forsamlingen på Ullevaal stadion.
De to neste alternativene er utviklet av Asplan Viak arkitekter, og har fått navnet "Veven" og "Oasen".

I det første forslaget har vi prøvd å veve tomten sammen med resten av bydelen, hvor det går en grønn forbindelseslinje gjennom bebyggelsen. Hjertet av tomten vil bli et nytt sentrum for området, sa arkitekt Thomas Stokke.

Flere øyer

"Oasen"-prosjektet fokuserer på at området i dag består av flere "øyer", som Hagebyen, villastrøk og Ullevaal stadion.

I denne planen vil Sognsveien 80 bli nok en øy, med beskyttende bebyggelse rundt en park. Den vil bli skjermet mot kulde, og mot støy fra Ring 3, sa Stokke.

I alle tre forslagene er det tenkt inn boliger, næring og kultur- og servicetilbud. Utdanningsbygg kunne ennå ikke si noe om fordelingen mellom disse.

"Bama-svingen"

Administrerende direktør Jack Hemmestad i Ullevaal stadion redegjorde for arbeidet med "nye Ullevaal", som vil stå ferdig i 2009. Blant endringene er at "Coca-Cola-svingen" omdøpes til "Bama-svingen", med økt fokus på, og for første gang med servering av, frukt og grønt.

Når det gjelder den grønne sonen jeg har lovet rundt stadion, slik at man kan gå og sykle rundt uten å møte på biler, er den noe forsinket, men vil snart være i mål, lovet Hemmestad.

Like fornøyde var naboene ikke over at det ikke blir flere parkeringsplasser på fremtidens Ullevaal.

Vi ønsker at de besøkende skal reise kollektivt. Utover de 600 p-plassene vi har, må det parkeres på andre lovlige parkeringsplasser i området, sa Hemmestad. Derfor drømmer jeg om at Sognsveien 80 kan bli et parkeringsanlegg med noe grønt rundt, selv om jeg skjønner at det kanskje ikke blir noe av.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere