*Nettavisen* Nyheter.

Munch, Bjørvika og Oslo kommune

Av byrådsleder Erling Lae (H) og leder i bystyrets byutviklingskomite, Ola Elvestuen (V)

I sommerferiens debatt om nytt Munchmuseum i Bjørvika forsøker flere debattanter å skape et inntrykk av at Oslo Havn og HAV Eiendom hopper bukk over den politiske prosessen og styrer utviklingen av det nye museet og det nye byområdet på egenhånd. Dette er feil. Likevel løper debatten videre og lever sitt eget liv som om dette var et faktum.

Kommunen styrer utviklingen i Bjørvika, og kommunen styrer prosessen som skal gi oss det nye Munchmuseet som byen og Munchs kunst fortjener.

Bystyret skal nå ta stilling til to forslag: For det første et forslag om tilbakesalg av Vestbanetomten til Staten. For det andre en avtale om å bruke området øst for den nye operaen til nytt Munchmuseum og nytt Stenersenmuseum, og at nytt hovedbibliotek skal komme inn mot byen. Hvor store arealer Munchmuseet trenger, er avhengig av hva slags bygninger vi skal ha når det gjelder høyder, utforming og arealbruk. Dette er sin tur, avhengig av hensynet til Operaen og Operaens omgivelser og tilgjengeligheten til fjorden.

Etter oppdrag fra byens politiske myndigheter og Oslo Havn gjennomførte HAV Eiendom en utredning i fire alternativer for å ivareta hensynet til Operaens omgivelser før sommeren. Når det nå blir vedtatt at vi skal få et nytt Munchmuseum ved siden av Operaen, er det helt naturlig at HAV Eiendom på kommunens vegne sørger for å utarbeide nye alternativer som viser hvordan et nytt Munchmuseum kan innpasses i området.

HAV Eiendom er opprettet for å stå for utviklingen av dette området i tråd med bystyrets vedtak. Vi ser ingen grunn til å kritisere HAV Eiendom for at selskapet har startet forberedelsene til det arbeidet det skal gjøre når bystyret har fattet sine vedtak rett over sommeren. Tvert om.

I første omgang vil kommunen være representert i dette arbeidet med kunstfaglig og bibliotekfaglig ekspertise. Når resultatene av konseptkonkurransen for området foreligger, vil kommunens byplanfaglige myndigheter gi sine råd til politikerne. I neste omgang skal byens myndigheter ta stilling hvordan museumsbygningen og biblioteket skal se ut.

La oss til sist kommentere to uttalelser fra Lotte Sandberg i en kronikk Aftenposten 23. juli. Hun skriver her at Oslo kommune står i en kattepine i forbindelse med nytt Munchmuseum i Bjørvika.

Hvilken kattepine skulle dette være? De to byrådspartiene har sammen Venstre har tatt et initiativ som gir oss en enestående mulighet til å markere Oslo som kulturby.

Lotte Sandberg skriver deretter at prosessen vi nå ser i Bjørvika, minner om utviklingen av Tjuvholmen. Heller ikke dette er riktig, men hva om det var tilfelle? Sjelden har byens innbyggere og politiske myndigheter blitt sterkere involvert i utviklingen av et byområde enn nettopp Tjuvholmen. Og sjelden har veien vært kortere fra ideene kom på bordet til de politiske vedtakene var fattet og utbyggingen startet. Det burde bekymret Lotte Sandberg langt mer om forberedelsene til nytt Muncmuseum minnet om Tullinløkka eller Vestbanetomten.

Det politiske flertallet har ikke bare ambisjoner om å styre utviklingen i Bjørvika til beste for byen. Munchmuseet er Norges viktigste kunstmuseum, og vi vil ha et Munchmuseum vi skal være stolte av til Munchjubileet i 2013. Da må vi greie å kombinere faglige og politiske debatter med effektiv fremdrift. Motkreftene som vil at alt skal være som det var, er representert ved Oslo Arbeiderparti, og det er ingen grunn til at de skal seire.

Byrådsleder Erling Lae og leder i bystyrets byutviklingskomite, Ola Elvestuen, har skrevet dette innlegget om Munch og Bjørvika som sto på trykk i Aftenposten fredag 25. juli.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.