*Nettavisen* Nyheter.

Musikalsk kjærlighet på Rodeløkka

Da broren til Maria Orieta ga opp å spille gitar som barn, tok hun over instrumentet. Slikt blir det plater av.

RODELØKKA: Med god hjelp fra samboer og vokalist i BigBang, Øystein Greni, slipper hun plata Against the view denne uka. Østkantavisa dro på kaffebesøk til den musikalske familiens idylliske trehus på Rodeløkka.

Mamma og musiker

Stua til Maria og Øystein er preget av to ting. Barn og musikk. Her står en forsterker av typen Fender Deluxe Reverb-amp, en gyngehest, et piano, en lekegitar, en godstol og et trommesett man sannynligvis ikke bør leke med.
Øystein er på turné med bandet i England. Dermed må Maria være hjemme med deres snart tre år gamle datter kombinert med avisintervjuer på rekke og rad. Ikke bare lett når datteren i tillegg er forkjølet.
Heldigvis får jeg litt hjelp av moren til en venninne av meg når jeg gjennomfører intervjuene, men hun vil jo ha en del oppmerksomhet likevel da, forteller Maria, mens den lille jenta klager høylytt over det hun mener er en dårlig liggeposisjon i vogna.
Hun har ingenting å klage på, smiler Maria, før vi konsentrerer oss om hennes nye skatt. Nemlig soloplata Against the view.
Plutselig kjendis?

Det er liksom ikke slik det fungerer i Oslo føler jeg. Men jeg håper jo folk liker musikken min da.
Men på Rodeløkka må dere jo være det store kjendisparet vel?

Absolutt ikke. Vi lever helt vanlig. Vi leier dette huset her altså. Vi er ikke noe spesielt rike, men vi drømmer jo om å kunne kjøpe det en gang.
Plata Against the view har eksistert lenge i samboerparets verden. Innholdet i låtene bygger ofte på tilfeldigheter, forteller Maria.
Man sitter og klimprer på gitaren. Finner et spennende riff eller en fin serie med akkorder, og plutselig sitter du der med utgangspunktet for en låt. Vi har jobba mye på den måten, Øystein og jeg. Noen av låtene blir vi så glade i at vi krangler muntert om hvem av oss som skal bruke de beste låtene. Denne gangen vant jeg de fleste, sier hun, og sikter til den flunkende nye skiva.

Kjærlighet i studio

Familien Orieta kom til Norge som politiske flyktninger fra Argentina i 1982. Da hadde Maria opplevd at begge foreldrene satt lange perioder i fengsel under det brutale diktaturet, som herjet med befolkningen generelt og politiske motstandere spesielt på slutten av syttitallet og begynnelsen av åttitallet. Hun vokste opp på Furuset, men har de siste årene holdt hus på Rodeløkka sammen med Øystein. De traff hverandre naturlig nok i et øvingslokale.
Vi hadde noen felles venner og spilte i de samme øvingslokalene i Skippergata. Så fant vi bokstavelig talt tonen kan du si, smiler Maria.
Snakker dere om noe annet enn musikk over middagsbordet?

Helt klart. Jeg tror vi er en ganske vanlig liten familie. Men siden begge to er musikere blir det jo ofte til at vi klimprer litt sammen.
Og derom hersker liten tvil, for er det noe tospannet Orieta/Greni har nok av, så er det gitarer. Langs veggen i kjelleren henger det en rekke forskjellige typer.
Den der er min, og den er min. Dette er yndlingsgitaren min. Den er så fin, skryter Maria, og viser stolt fram en lekker sak.

Hektiske dager

Akkurat nå planlegger Maria intimkonsert et sted i hovedstaden. Detaljene for tid og sted er fortsatt ikke avklart.
Kan du plassere musikken din i en spesiell bås eller sjanger?
Det der er alltid så veldig vanskelig. Men jeg er vel kanskje en sånn singer/songwriter. Selv om den betegnelsen egentlig ikke betyr noe lenger. Alle som spiller noenlunde rolig musikk kan jo havne i den sjangeren der, mener Maria. Nå gjenstår det å se om publikum omfavner plata og setter fart på salget.
Det viktigste er uansett at jeg har klart å få ferdig Against the view. Så får det bli opp til andre å vurdere om det er flere som liker den enn Øystein og jeg, avslutter Maria Orieta, før hun vender tilbake til det gode familielivet på Rodeløkka.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.