RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Musikalsk vektløshet

Trompetist Arne Kollandsrud ble advart om "grusom akustikk" da han spilte i en hanger på Gardermoen, men i stedet ble den spesielle klangen inspirasjonskilden bak Nordstrand-mannens nye CD.

Da de norske flodbølgeofrene ankom glasshangeren på Gardermoen militære flystasjon, mottok de pårørende sine kjære til lyden av Arne Kollandsruds trompetspill.
Hele tolv sekunder tar det for en tone å dø bort i hangeren, og flere trodde den spesielle akustikken ville skape problemer for Kollandsrud.
- De på flystasjonen hadde aldri tenkt over akustikken, hangeren er jo alltid fylt med fly og helikoptre og da blir lydbølgene brutt, men da jeg spilte der ble det en utrolig vakker etterklang. Man føler en slags vektløshet, musikalsk sett, forteller han.

Meditasjoner

"Trompet meditasjoner" heter CD-en, og er Kollandsruds andre utgivelse. Mange av de pårørende som var tilstede under båreseremoniene på Gardermoen uttrykte et ønske om å få foreviget den musikalske opplevelsen, og musikeren gikk sammen med Nordstrand Wang begravelsesbyrå, som arrangerte seremoniene, om å lage en CD.
Til daglig er Kollandsrud musikkpedagog ved Ski videregående skole og frilansmusiker, men båresermoniene etterlot sterke inntrykk hos den rutinerte musikeren.
- Opplevelsen var jo tosidig: Først og fremst er det en tragisk situasjon, og man blir grepet av sorgen. Det er en sårbar situasjon, og man blir veldig redd for å gjøre noe som kan støte de pårørende. Samtidig vet man at de er utrolig mottakelige for inntrykk, og som musiker er det veldig inspirerende og givende å få lov til å spille i en slik situasjon.

Improvisasjoner

Under seremoniene improviserte Arne Kollandsrud en melodi for hvert av ofrene, men musikeren valgte å fokusere på det trygge fremfor å gå ut på uprøvde musikalske kombinasjoner.
Under innspillingen av CD-en derimot, sto Kollandsrud alene i hangeren sammen med lydmannen klokken ett om natten, og valgte derfor å gi seg selv litt friere tøyler.
- Å spille inn CD-en var en befriende følelse, vi måtte gjøre opptaket om natten fordi hangeren er i bruk om dagen. Klokken ett var alle flyene og helikoptrene borte, og vi holdt på til klokken fem om morgenen. Det var som å spille uten filter, jeg var ikke redd for å støte noen så jeg kunne improvisere friere og ta flere sjanser, forteller han.

Slow motion

"Trompet meditasjoner" er en pause fra en hektisk hverdag, forteller Kollandsrud, og han håper folk kan bruke musikken til å sette i gang tankeprosesser.
- Tiden stopper, det er som en type musikalsk slow motion. Man kan sette seg ned og høre på CD-en en halvtimestid før man stresser videre. Den åpner tankebaner som man ellers ikke har tid til å kjenne til, sier han.
CD-en kan kjøpes på www.kollandsrud.tk, eller hos Nordstrand Wang begravelsesbyrå.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere