Musikk i våre ører

Det finnes mange telefoner til omtrent samme pris, men de færreste av dem gjør det samme og like godt som Nokia 5130 Xpressmusic.

Det finnes mange telefoner til omtrent samme pris, men de færreste av dem gjør det samme og like godt som Nokia 5130 Xpressmusic.

Nokia 5130 Xpressmusic ser simpel ut, men man skal som kjent ikke skue hunden på hårene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nokia 5130 Xpressmusic

AMOBIL.NO: Nokia 5130 Xpressmusic har vært i markedet en stund og er Nokias billigste mobil under Xpressmusic-vignetten. Den er også en av de aller billigste som leveres med både minnekort og mini-jack-utgang.

Finn prisen på Nokia 5130 Xpressmusic i Prisguide.no

Musikalsk

De medfølgende proppene man får med Nokia 5130 Xpressmusic er ganske dårlige. Disse duger til å ta en samtale, men ikke til å høre på musikk. Dette har vi likevel ikke trukket mye for. Mange har hodetelefoner fra før, og svært mange dyrere mobiltelefoner feiler på samme punktet.

Det er når vi kobler til andre hodetelefoner at vi virkelig merker at Nokia 5130 har potensiale som musikktelefon. På klassikeren Koss Porta Pro spiller den billige musikktelefonen rett og slett svært godt.

Også større hodetelefoner er den i stand til å trekke med greit volum, selv om lydkvaliteten synker litt når hodetelefonene blir tyngre å drive.

Les også vår test av Nokia 5530 Xpressmusic

Underholdende

Som seg hør og bør for en typisk ungdomstelefon kommer også denne med et knippe spill. Nærmere bestemt er det fire Java-spill som følger med. To av dem er ikke allverden å skryte av, mens de andre to skulle være i stand til å sette en ungdom ut av spill i betydelige mengder tid.

Bounce Tales og Rally 3D er begge gode spill å fordrive tiden med. Kontrollene er gode, og det er grei flyt i spillene. Flere nivåer og utvikling underveis gjør at disse blir ekstra underholdende. Snake III er skuffende i forhold til dets åndelige opphav, synes vi, og Guitar Rock Tour hører hjemme i stua med skikkelig musikk.

Les også vår test av Nokia X3

Stillbilder og video

Nokia 5130 kan skilte med et kamera på 2 megapiksler. Den er i tillegg i stand til å ta opp video i 176 x 144 pikslers oppløsning. Video blir tatt opp med 15 bilder per sekund.

Videoopptak fungerer, men det er også alt. Her snakker vi om MMS-snutter og såvidt det. Den lave bildefrekvensen gjør at filmsnutter flimrer, og foruten noen små prøvevideoer lar vi funksjonen stort sett få være i fred.

På stillbildesiden gjør Nokia 5130 det en del bedre. Her gjør kameraet mye riktig hva farger og hvitbalanse angår, men bildene blir ikke spesielt detaljerte. Bildene er likevel gode nok til bruk på internett eller i MMS.

Å skrive ut bildene i små størrelser kan muligens gi greie resultater for noen bilder, men Nokia 5130 er absolutt ikke en telefon vi anbefaler til hobbyfotografen. Tatt prisen i betraktning er dette likevel godkjent.

Les også vår test av Nokia 6760 Slide

Internett

Nokia 5130 er ikke så godt utstyrt på tilkoblingsfronten. Her finner vi EDGE som raskeste tilkobling. Likevel har Nokia løst denne biffen på beste vis ved å installere den norske nettleseren Opera Mini som eneste nettleser i 5130.

Dette går raskt og intuitivt for seg, selv om båndbredden er dårlig. Det er ikke siste utgave av Opera Mini vi finner her, men nettleseren gjør likevel nytten langt bedre enn de vanlige nettleserne vi finner i denne prisklassen.

På e-post gjør også 5130 overraskende nok nytten. Her finner vi veiviser som tar seg av det meste for de store kjente tilbyderne, mens man må kjenne innstillinger selv om man har mer spesialiserte oppsett.

Vi forsøkte å sette opp både en Gmail-adresse og en jobbadresse med utvidet sikkerhet. Begge deler gikk unna i en fei og leseren klarer til og med å vise frem e-post med farger og formatering, slik som en vanlig e-postleser på PC.

Her finner du vår test av Opera Mini 5

Det grunnleggende

Nokia 5130 gir god lydkvalitet under samtale. Man kan også stille lydstyrken svært høyt, slik at man burde være i stand til å få med seg det meste, enten man sliter med hørselen eller befinner seg i bråkete omgivelser.

Tekstmeldinger er kjapt og enkelt unnagjort på grunn av et godt tastatur. Her kunne tastene gjerne vært noe større, men dette blir mest en vanesak. Det er lett å føle seg frem til hvor man er og responsen er god.

Kalender og kontaktliste er slik vi kjenner fra S40. Vi får svært mange muligheter til å legge inn ekstra inforamsjon og det meste presenteres svært oversiktlig.

Her finner du alle våre mobilguider

Til sist

Det er ikke så forferdelig mye negativt vi har å si om Nokia 5130. For ikke lenge siden var grunnleggende ringefunksjoner det man forventet å få for 800 kroner. Nå får man faktisk en telefon som både lar en lese e-post og høre på musikk med dugelig kvalitet til denne prislappen.

Det finnes veldig mange telefoner omkring samme prispunkt, men ikke så mange som gjør det samme, og ikke så mange som gjør det like godt.

Nokia 5130 hadde vært en innertier med litt bedre skjerm og litt større taster, men dette er likevel vesentlig bedre løst her enn på nylig testede Nokia X3.

Innenfor samme prisklasse er eksempelvis Samsung B3310 et greit valg om man setter større pris på fulltastatur enn mini-jack. For de som heller vil ha trykkskjerm er Samsung Corby relativt nært prisleiet vi beveger oss i.

Les hele testen av Nokia 5130 Xpressmusic på Amobil.no

Les også disse sakene:

Jesus-mobilen kommer

Kameratilkobling til Ipad

Her er Nokia N8

Dette er tidens kraftigste Android

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.