*Nettavisen* Nyheter.

Musikk-medisin i Nydalen

Nevrologisk forskning viser at barn med lese- og skrivevansker ofte har problemer med fonologisk avkoding, evne til å skille lyder. Oslo Lyttesenter er nå vel etablert i Nydalen.

Nydalen: - Det er forskjell på hørsel og det å lytte. Man kan høre bra, men ha en nedsatt lyttefunksjon. Mens hørsel er et passivt mottak av lydsignaler, er lytting den aktive evnen og viljen til å oppfatte lydsignalers mening. Fordi lytting er en hjørnestein i utviklingen av mange andre ferdigheter, innebærer det å forbedre lytteevnen at en oppnår forbedret læreevne, språk og kommunikasjonsferdigheter, sier Inger Ma Graff-Wang i Oslo Lyttesenter i Nydalen.

Unngå feiltolkninger

Nedsatt lytteevne kan fastslåes etter en lyttetest på et spesifikt audiometer. Øre og stemme har en nevrologisk kobling, og stemmen kan nødvendigvis ikke frembringe de lydene en ikke kan høre.
- Forskning viser også til viktigheten av å ha det høyre øret som det styrende. Hvis det venstre øret er styrende, går lydimpulsene først til høyre hjernehalvdel, for så å gå over til venstre der hvor språksentrene ligger. Barn og unge med venstredominant hørsel klarer ikke å skille de hurtig skiftende lydene raskt nok, mistolker mange ord og skriver også av denne grunn mye feil. Derfor kan lesing og skriving bli et usikkert prosjekt med mye gjetning og feiltolkninger, opplyser Graff-Wang.

Mozart som læremester

Tomatismetoden innebærer at man ved hjelp av musikk trener hjernen til mer korrekt å oppfatte, sortere og prioritere sanseinntrykk, og kan være en viktig brikke for å bedre konsentrasjonen. Den kan være en effektiv hjelp til å forbedre oppmerksomhet, innlæring, lese- og skriveevne, språk og tale.
- Noen tar inn alt av lyd og kan trenes opp til å lære å filtrere lydene bedre, mens andre trenger å forbedre lytteevnen. Jeg undersøker hva problemet er og trener hjernen via filtrert og signalbehandlet musikk i spesiallagde øretelefoner som via både luftledning og benledning stimulerer det indre øret. Både Mozart og gregoriansk musikk brukes. Mozarts musikk inneholder overtoner som kan filtreres, og egner seg ypperlig til nettopp denne type lyttetrening, sier Tomatis-konsulenten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.