*Nettavisen* Nyheter.

Musikken endret livet til «verdens mest ensomme gutt»

Axel Røthe med det han trives best; musikken. Her spiller han trommer under lanseringen av iCare, Blindeforbundets aksjon for å bekjempe unødvendig blindhet i fattige deler av verden. Foto: Foto: Privat

«Jeg er 15 år, blind og trolig en av verdens mest ensomme ungdommer,» skrev Axel Røthe i 2012. Nå er han 17, har dannet band med kjendisartister og slipper snart sin første singel.

Klikk på bildet for å forstørre.

Familiealbumet "Inside an Egg" av The Røtles signert av The Beatles-medlem Paul McCartney. Foto: Foto: Privat

Klikk på bildet for å forstørre.

Axel Røthes kjendisband. Foto: Foto: Privat

SMESTAD: «Maybe it’s all dreamt up that I am blind. Really I can see just fine, but only in your mind».

Slik lyder teksten i Axel Røthes første singel. Etter en dokumentar på TV 2, fotografering i London, innspilling av lyd og musikkvideo i studio og mye jamming i hjemmestudioet på Smestad, er Axel Røthe sammen med far Knut Røthe snart klar til å slippe «Life is just a dream».

– Jeg har alltid vært opptatt av å være grei med folk. Kanskje sangen kan være et eksempel på hvor lett det er å være hyggelig, sier han.

LES OGSÅ: Sally (18): – I perioder har jeg vært min egen verste fiende

Axel Røthe ble i barndommen diagnostiert med en sjelden sykdom som førte til progressiv blindhet og epilepsi.

I leserinnlegget «Er jeg en byrde for alle?» publisert i Aftenpostens debattsider Si;D for snart to år siden, forklarte han hvordan isolasjonen fra det sosiale livet økte i takt med at synet hans ble svekket:

«Før kunne jeg se. Jeg hadde venner. Det var alltid liv og røre hjemme hos oss. Nå er det bare mørkt og stille.»

Innlegget i Si;D eksploderte. Positive kommentarer rant inn i kommentarboksen til Aftenposten, og leserinnlegget ble kjapt årets mest leste.

LES OGSÅ: Martine danser med hjertet

Cloudberry Cream

Det største vendepunktet i livet til Axel startet kanskje en regnfull sommerdag hele to år før innlegget i Aftenposten. Inspirert av The Beatles og bandets notoriske tak-konsert, hadde Axel overtalt sin far til å arrangere en konsert på taket av familiehjemmet på Smestad.

Se filmen «A small film about a great hero» om Axel, laget av faren Knut: (Saken fortsetter under videoen)

Til tross for et alvorlig anfall av epilepsi en time før liveopptredenen, kjempet Axel seg gjennom konserten, som samlet et stort publikum på fortauet utenfor boligen.

– Og du spilte jo som en helt! Sang gjorde du også! legger en stolt far til.

På taket satt Axel bak trommene. Med seg hadde han de profilerte musikerne Knut Reiersrud, Nicolai Eilertsen, David Wallumrød, og for ikke å glemme en trofast far, Knut Røthe.

LES OGSÅ: Drilon unnslapp døden, men mistet vennen i alvorlig bilulykke

Bandet som ble samlet på taket for snart tre år siden er i dag kjent som Cloudberry Cream. Navnet er inspirert av Eric Clapton sitt band «Cream» forklarer Axel.

Entusiastisk forteller han videre at han etter konserten hadde lyst til å spille egne låter.

– Etter konserten ble jeg lei av å bare spille andres låter, og ville lage noe nytt. Ideen til sangen «Life is just a dream» fikk jeg da jeg våknet opp en morgen og lurte på om livet bare var en drøm.

Mange dager hadde blitt investert i klimpring på gitar og slag på trommer da Axel foreslo at de skulle spille inn den hjemmeproduserte låta i studio. Igjen holdt <faren> igjen, og sa at de ikke kunne spille inn fordi de ikke kjente noen i bransjen.

– Men det gjør vi jo! Vi har jo Cloudberry Cream! svarte Axel.

Musikken har blitt et viktig holdepunkt i livet til Røthe, og videregåendeeleven sier at musikken hjelper å ta tankene vekk fra ensomheten.

Slik startet en reise som også faren til Axel, Knut Røthe, beskriver som «Det morsomste jeg har vært med på i hele mitt voksne liv.»

– Fra å være en sang som vi bare satt og spilte her på rommet til alt som har skjedd,
har vært en utrolig reise, avslutter Axel.

LES MER FRA UNGDOMSREDAKSJONEN!

LES OGSÅ:

David trosser funksjonhemmingen: Bakken er for alle

Neil (14): – Noen voksne tar oss ikke seriøst

Marte (17) skal bli mamma: – Nå har jeg ikke bare meg selv å tenke på

Annonsebilag