RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Musikktalenter i Torino

2500 barn fra 27 nasjoner var fra 12. til 17. april samlet i Torino med en felles lidenskap for musikk. Musikk- seminaret ble arrangert for 14. gang, og hadde i år deltakere fra Nordstrand.

Oslo: De tre Nordstrand- jentene Christine Ugelstad Elnæs (8), Maja Dick-Henriksen (10) og Signe Rolandsgaard (8) ble i år invitert til å tilbringe påsken i Torino, på den fjortende "Suzuki method world convention". Det er den fjortende gangen dette seminaret avholdes, men forrige gang var for 7 år siden i 1999.

Suzuki metoden

Den japanske fiolinisten Shinichi Suzuki (1898-1997) grunnla den musikkpedagogiske Suzuki metoden med utgangspunkt i at alle barn er født med talenter, men de trenger stimulering i oppveksten for at potensialet skal komme frem. Metoden baserer seg på at barn bør lære musikk slik de lærer språk, nemlig via øret. Det er derfor viktig at barn lytter til musikk fra de er født og når barnet skal begynne å lære seg et instrument skal det først lære ved å lytte og etterligne. Noter vil barnet først lære senere når det er symbolmodent. Teorien er at barna ikke skal være notebundne den første tiden. Mesteren selv kalte opplæringen for "morsmålsmetoden". I dag er det om lag 200 barn i Norge som spiller etter Suzuki metoden.

Ettertraktede

Christine, Maja og Signe spiller alle tre fiolin, og det er ikke første gang de talentfulle jentene får anerkjennelse for sin spilleglede. I 2004 spilte jentene sammen med andre fra Oslo og Bærum musikkskole i forbindelse med utdelingen av Nobels fredspris. Konserten foregikk på Rådhuset og var en hyllest til fredsprisvinneren Wangari Maathai. I januar 2005 holdt jentene en konsert i Galleri Oslo til inntekt for ofrene etter tsunamikatastrofen.

Det er ikke uten grunn at jentene ble plukket ut til å være med på Suzuki seminaret. Deres lærer, Edda Hvenekilde, valgte ut de tre jentene samt tre andre på grunn av deres motivasjon for instrumentet og fordi hun synes de har jobbet hardt og fortjente det. Seminaret var for barn mellom 3 og 19 år og bestod av kurs med lærere fra blant annet USA, Japan, Italia og Tyskland. Om kveldene holdt de unge elevene konserter.

Frister til gjentagelse

Christines mor, Christine Ugelstad Svendsen, var med på seminaret i Torino og kunne fortelle at ungene storkoste seg under oppholdet. Det var første gang barna var med, men forhåpentligvis ikke den siste.

Det første de spurte om når vi kom hjem var om de kunne få lov til å dra tilbake neste gang, fortalte en smilende og stolt mor og legger til:

Og det skal man ikke se bort ifra.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere