RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Muslimer, karikaturer og respekt

Jeg leste i et innlegg i Lokalavisen, torsdag 18. februar, fra Kåre Eriksen at han mener at vi har åpnet oss for innvandrere, og at de som kommer hit må rette seg etter våre lover, regler og skikker. Joda, jeg er enig i det at man skal rette seg etter de gjeldende regler som gjelder for det land man er i til enhver tid. Det være seg Norge, Tyrkia, Irak, Kina, USA, eller andre. Vår frihet er også den at man skal respektere andre uansett hudfarge, religionstilhørighet, kultur eller andre samfunnsmessige aspekter som man måtte tilhøre. Frihet handler også om at man ikke tråkker andre mennesker på tærne, eller krenker andre.

La meg bare for morsomhetens skyld fortelle at jeg ofte blir kalt for innvandrer av en kollega, og det er jo ikke annet enn en morsom bemerkning siden jeg kommer fra en annen by i Norge. Det å bli kalt innvandrer i sitt eget land er i og for seg litt underlig. Så om jeg da føler meg krenket av en slik kommentar, så skal jeg i følge Kåre Eriksen, flytte tilbake til Trondheim?

En annen liten slik kommentar er at trøndere ofte bruker skillet mellom Norge og Bergen. Norge er norsk, og Bergen, vel det er ikke Norge. Selvsagt er dette en hårreisende oppfatning, men man kan likevel se på dette som "fiendtlig" ovenfor folk fra Bergen. Man skal faktisk ikke så veldig mange år tilbake i tid før man finner eksempler på at vestlendinger ble trakasert her i Oslo. Språket var eneste måten hvor man kunne skille mellom norsk og "bergensk". Snakket man mer normalisert, så var det godt nok.

Slik jeg ser det er karikaturene i Dagbladet (som jeg ikke har sett) et godt eksempel på hvordan man kan sette ting på dagsorden, men mener like fullt ut at det er feil måte å starte en konstruktiv og fruktbar dialog. Hvorfor? Fordi det er krenkende. Det er ikke minst barnslig. Jeg er enig i at vi har ytringsfrihet, men til hvilken pris skal man haden? Jeg mener det er bedre å ytre ordene, for så å starte debatten, men ikke å starte det med krenkende bilder. Ja, Monty Python startet en slik debatt for lenge siden med filmen "Life of Brian", men skal man først krenke noen, så kan vi kanskje først starte med vår egen religion. Hva med å henge Jesus på korset opp ned? Hva med å karikere de norrøne gudene? Hva med de hinduistiske gudene? Og her mener jeg at slike karikaturer er med på å gjøre oss selv en bjørnetjeneste. Så jeg sender ballen videre med å håpe at vi kanskje kan vokse opp, og heller starte dialogen med ord i stedet for tegninger og ironiseringer.


Per Øyvind Hansen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere