*Nettavisen* Nyheter.

Muslimsk julefest

Fastemåned ramadan er over. Mandag ble det innledet feiring av en av viktigste helligdager for muslimer- Id Ul-Fitr.

Groruddalen: Mandag ble det slutt på fastemåned ramadan. Det ble markering og bønn i alle muslimske menigheter. Ved Islamic Preaching Institute (IPI) i Aasta Hanstens vei på Stovner samlet det seg rundt 200 muslimer for felles bønn.
Vi takker gud for at vi har hatt ramadan. For oss er dette en stor gledesdag, sier forstanderen av IPI, Allah Ditta.

Bønn og mat

Ramadan er den niende måned i det islamske året. I denne måneden er muslimene pålagt å avstå fra mat og drikke fra soloppgangen til kvelden. Det handler blant annet om å huske på de fattige som ikke har nok mat til å spise seg mette hver dag. Slutten av ramadan markeres med felles bønn og innsamling av almisser. Beløpet som gis velger man ofte selv, men det skal ikke tilsvare mindre enn det en middag koster for de fattige.
I dag var det rundt 220 personer som samlet seg til felles bønn her på Stovner. I tillegg til bønn ble det samlet penger som skal sendes til fattige, sier Ditta.

Muslimsk jul

Etter at bønnen er over, er det klemming og kyssing og alle ønsker hverandre "id mubarak", noe som på sett og vis tilsvarer vårt norske "God jul".
Ja, du kan godt si at det likner jul. For oss muslimer er dette jul, sier styremedlem Qaisar Farooq i IPI.
På lik linje med jul, er Id en familiefest. Det er vanlig å samle familien hjemme til god mat og gaver etter at bønnen er slutt.
Da feires det med mye god mat og det deles ut gaver. Barn får penger eller gaver, sier Farooq.
Id Ul-Fitr er en helligdag som feirer fellesskapet. Derfor er det vanlig at folk går på besøk til hverandre allerede første dagen.
Også må man huske pent antrekk, avrundet Farooq med et smil.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.