Gå til sidens hovedinnhold

– Muslimske kvinner skal ikke behøve en ny kvinnekamp

Frp innkalte til debatt om Sharialover i Norge. Kvinners rettigheter var en het potet under samtalene.

KARL JOHAN: ”Er Norge i ferd med å utvikle parallelle rettssystem?” undrer Frp. De innkalte til debattmøte, hvor sharia var temaet.Likevel ble fokuset på kvinners og minoriteters rettigheter stort.

I panelet satt Basim Ghozlan, moskéforstander i Oslo, Ane Stø, leder i Kvinnegruppen Ottar, Hege Storhaug, informasjonssjef i Human Rights Service og sist men ikke minst, Carl I. Hagen, gruppeleder for FrP’s bystyregruppe i Oslo.

Det ble en frisk debatt.

– Jeg synes det var en positiv debatt, med en vennskapelig og saklig tone, forteller Carl I. Hagen (Frp), og legger til at han fikk et godt utbytte av å høre på de tre andre paneldeltakerne.

Sharia i konfliktråd

Et stort poeng i debatten var bruken av sharialover i Norge.

Basim Ghozlan mente at bruken av sharialov kan fungere i konfliktråd, og benyttes innenfor familiære forhold, dersom alle i familien er enige om det. Han fortalte at bildet av sharia er dårlig nyanser, og at han heller ikke vil bruke det dersom det er lovstridig mot Norske lover.

– Norge er et sekulært samfunn, og det er folket som har laget lovene og kan endre på dem. Norske lover er ikke religiøse, de er ikke fra bibelen eller koranen, sier Hagen. Han mener at bruken av sharia i et konfliktråd i familier vil være problematisk.

– I Norge har kirken gjort slike ting tidligere, men det er mange år siden. Ghozam påpeker at et konfliktråd skal være frivillig for alle parter i familien, men hvordan kan vi vite at det er frivillig? Troende muslimske kvinner er lært opp til å være underlagt mannen og det islamske systemet bygger på at det ikke er likestilling mellom mann og kvinne, kommenterer Hagen.

Skal ikke trenge å ta en ny kamp

– Det var nok slik i Norge for 200 år siden at kvinnen var under mannen, supplerer Hagen. Han sier videre at kvinnekampen for mange år siden har ført til at menn og kvinner skal stille likt og ha like rettigheter.

– Vi vil ikke at muslimske kvinner skal måtte begynne den kampen norske kvinner tok for mange år siden. Muslimske kvinner i Norge skal nyte godt av de mulighetene og de rettighetene de allerede har i Norge, sier han.

Enige om å være uenige

Hagen forteller at partene var enige om at det er forskjeller på religiøse personer og fundamentalister.

–Men jeg synes det er tendenser til radikalisering i Norge, og det bekymrer meg, sier Hagen.

– Det er blant annet flere med hijab på universitetet, og det er flere som tar til orde for radikale religiøse tanker i media.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 70,55 øre - fastpris 24,90 øre