*Nettavisen* Nyheter.

Mye støtte til Fozia og Abbas

Erling Folkvord (Rødt).

Fozia (24) og Abbas Butt (23) sitter i kirkeasyl i Holmlia kirke fordi moren deres oppga feilaktige opplysninger til myndighetene på 90-tallet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Inger Nesvåg, seniorrådgiver hos oslobiskopen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Fikk støtte: Venner samlet underskrifter. Politiet var også tilstede, men det ble en rolig markering foran Stortinget.

Klikk på bildet for å forstørre.

Rune Berglund Steen fra orgnisajonen Grenseland. Foto: Sara Sægrov Ruud

Klikk på bildet for å forstørre.

Mange folk stoppet og lyttet til appellene. Foto: Sara Sægrov Ruud

Klikk på bildet for å forstørre.

Det ble etter hvert tett med folk rundt denne hvite fanen. Foto: Sara Sægrov Ruud

Klikk på bildet for å forstørre.

Bjørg Tørresdal (Krf). Foto: Sara Sægrov Ruud

Klikk på bildet for å forstørre.

Folk i alle aldre møtte frem på Eidsvolls plass. Foto: Sara Sægrov Ruud

Klikk på bildet for å forstørre.

Maral Houshmand fra støttegruppa i SOS-Rasisme. Foto: Sara Sægrov Ruud

SENTRUM: - Vi vil ikke arve straff, ropte demonstrantene som hadde samlet seg foran Stortinget i solidaritet med søskenparet Butt fra Holmlia, som nå har gått i kirkeasyl. De skal sendes hjem etter 17 år i Norge, har norske myndigheter bestemt.

Søskenparet venter nå på å få saken sin opp for den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Dette vil tidligst skje etter sommeren, meldte TV2 mandag kveld.

- Må være feil

Venner, bekjente og en støttegruppe i SOS-Rasisme, og flere andre ungdomsorganisasjoner sto bak demonstrasjonen foran Stortinget.

- Det er veldig trist at dette skjer på grunn av en feil som moren har gjort. Jeg vet ikke hva jeg skal si. La dem bli, sier Aras Salimi, som sammen med Steffen Nakken og Martin Kvernbekk samlet underskrifter og delte ut løpesedler i forkant av markeringen.

- De sitter på en måte i fengsel, selv om døren er åpne, sier Martin Kvernbekk oppgitt.

- Jeg stiller spørsmål ved måten loven her er anvendt, dette må være feil, og jeg lover å si ifra på Stortinget om dette, sier KrFs Bjørg Tørresdal, i sin appell.

Saken er at Fozia og Abbas straffes for en feil deres nå avdøde mor gjorde på nittitallet. Hun skaffet familien opphold i Norge, men unnlot å fortelle at barna var i Pakistan. I 1999 mistet de derfor retten til opphold i Norge, mens søskenparet var godt under myndighetsalder.

- Det gjør meg sint at rettsstatsprinsippet er fraværende i 2009, sier Akhtar Chaudhry (SV).

Mektig nemnd

Stortinget har bestemt at Utlendingsnemnda er klageinstans i utlendingssaker, dette ansvaret lå tidligere i Justisdepartementet. Etter at søskenparet fikk prøvd saken sin om tilknytning til Norge vant de en knusende seier over Utlendingsnemnda, som i sin tur anket saken to ganger, og vant. Dermed er fremtiden i Norge usikker for søskenparet.

- Jeg har jobbet med asylfeltet i 10 år og er stadig overrasket over ekstreme vedtak som bryter sterkt med folks rettsfølelse. Det er forbausende lett å frarøve folk noe de har, sier Rune Berglund Steen i foreningen Grenseland.

Han sier det er Utlendingsnemnda (UNE) som sitter med nøkkelen i saken.

- UNE kan når som helst gjøre om saken. Det ville avstedkomme overraskelse og respekt, sier Steen, som i likhet med flere av appellantene var innom det besynderlige i saken, om at barn straffes for sine foreldres mistak.

- Vi trenger en ny bestemmelse i Norge om at fedre og mødres synder ikke kan gå i arv, sier Steen, og oppfordrer med det Stortinget til å endre reglene.

- Gammeltestamentlig

Rødts Erling Folkvord utfordret regjeringen og statsråd Dag Terje Andersen til å ta ansvar.

- Regjeringen skyver Utlendingsnemnda foran seg. Viss de fortsetter slik, står statsråden selv ansvarlig for at barn skal straffes for foreldrenes feil eller ugjerninger. Det er et rettsprinsipp vi kjenner fra Det gamle testamente, sier Folkvord.

- I denne saken forfølges moren med noe hun har gjort, etter sin død, og barna har uskyldig fått ta over byrden, sier seniorrådgiver Inger Nesvåg i Oslo bispedømmeråd. Hun håper kirkeasyloppholdet blir av kortvarig art.

- Jeg lurer på hvordan det vil gå med dem hvis de må sitte lenge i kirken. Dette er unge mennesker som vil bidra med noe positivt og leve sine frie liv, sier Mette Gaarder.

Hun går forbi kirken to ganger om dagen, på vei til og fra toget.

- Jeg deltok på folkemøtet i mai og er 150% engasjert. Dette er det mest meningsløse jeg har sett av asylpolitikk, sier Gaarder.

Blant publikummerne var også lokalpolitiker Liv Jorunn Eriksen, som er tydelig rystet over behandlingen de to Holmlia-ungdommene får av norske myndigheter, selv om hun bare kjenner saken av omtale i media.

- Dette er en skammelig måte å behandle unge mennesker på, sier Eriksen, som legger til at bydelsutvalget også burde støtte opp om søskenparet gjennom en støtteerklæring.

Kommentarfeltet er blitt fjernet

Annonsebilag