*Nettavisen* Nyheter.

Mye surr med solkrem

FALSK TRYGGHET: Ikke tro at solkrem alene er nok til å sikre deg mot solskader i sommer. Ta flere solpauser, oppfordrer Kreftforeningen.

Det aller viktigste rådet mot solen: Ta pauser fra den og dekk deg til.

Endelig sommer, sol og strandliv. Og solkrem.

Men hvordan var det nå igjen, skulle man gå litt uten krem for å få D-vitamin i kroppen, eller skulle man smøre seg i god tid før man gikk ut for å være sikker på å være beskyttet?

Kunne man bruke solkremen fra i fjor?

Og hvilken faktor, hvor mye og hvor ofte?

Bruk solkrem, oppsøk skyggen

– Solkrem er viktig, men ulike råd skaper mye forvirring. Solkrem kan i noen tilfeller også gi en falsk trygghet, sier rådgiver Mona Stensrud i Kreftforeningen.

Foreningen har laget en liste med de fire viktigste solvettreglene på nettsiden solvett.no. Der står "bruk av solkrem" først som råd nummer tre. Det er et helt bevisst valg.

– Vi bør absolutt bruke solkrem, men de aller viktigste rådene er å ta pauser fra sola og å dekke seg til med lette klær, briller og solhatt deler av tiden, understreker Stensrud.

– Gjør man det, blir også behovet for å smøre seg noe mindre, påpeker hun.

Les også: Oppsøk skyggen mellom 11-15 - da er UV-strålene sterkest

Kle på ungene

Kreftforeningen jobber for at folk skal slutte å tenke at solbeskyttelse bare er lik solkrem.

– Folk stoler for mye på at solkremen gjør jobben. De fleste smører seg altfor lite til å få den beskyttelsen solfaktoren tilsier. Det er også fort gjort at deler av kroppen ikke blir smurt, sier Stensrud.

Stensruds beste tips til den perfekte soldag er å kose seg ute på formiddagen og/eller sen ettermiddag, ta lunsjen i skyggen, og sørge for noen pauser fra sola mellom kl. 12 og 15 når sola er sterkest.

Når man er på stranda, bør man veksle mellom å sole seg, bade og dekke seg litt til med klær.

Les også: Her er kjerringrådene mot solbrenthet

Forvirringstoppen

Forvirring 1: D-vitamin
* Bør man gå 10-15 minutter uten solkrem for å sikre opptak av D-vitaminer (kilde: kreftforsker Johan Moan ved Radiumhospitalet m.fl.), eller bør man smøre seg en halv til én time før man går ut for å sikre at solkremen beskytter optimalt (kilde: lommelegen.no)?
Kreftforeningens kommentar: Et råd om å droppe solkremen i ti minutter, er praktisk vanskelig. Vi kjenner ikke til vitenskapelig argumentasjon for å smøre seg lang tid i forveien. Men det er viktig å smøre seg så raskt som mulig når man er ute i sola.

Forvirring 2: Fjorårets solkrem
* En rekke artikler oppfordrer til å kaste den, mens andre hevder at fjorårets krem fungerer like godt i år.
Kreftforeningens råd: Det er lite forskning på dette, men ifølge Mattilsynets tester fungerer kremen hvis den er oppbevart på et mørkt og kaldt sted i løpet av vinteren. Ifølge Rikshospitalet bør også korken ha vært godt skrudd til.

Forvirring 3: Solfaktor
* Hvilken solfaktor skal vi bruke, og kan vi trappe ned når vi har fått farge?
Kreftforeningens råd: Vi anbefaler faktor 15 som et generelt råd for norske forhold. I varmere land bør faktoren være enda høyere. Størst risiko for å bli solbrent er det når huden er vinterblek. Utover sommeren tåler huden mer, og man kan derfor bruke noe lavere faktor.

Forvirring 4: Mengde krem
* Hvor mye solkrem bør jeg legge på?
Kreftforeningens råd: Folk flest smører seg med mindre krem enn anbefalt. En god håndfull krem til innsmøring av én kropp. Smøringen må gjentas hvis man oppholder seg lenge i solen, spesielt hvis man bader. Det innebærer at en familie på fire personer bør bruke opp en standard solkremflaske i løpet av en stranddag i Norge. For å få god beskyttelse må alle eksponerte deler av kroppen smøres.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag