RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Myke» menn i blått på patrulje


Patruljen får gode klapp på skuldra av publikum, mens de tråler seg nedover Smalgangen. – Det gir en god følelse å få anerkjennelse fra folk du aldri har møtt før, synes Tommy Bruland og Terje Haugstad.
Patruljen får gode klapp på skuldra av publikum, mens de tråler seg nedover Smalgangen. – Det gir en god følelse å få anerkjennelse fra folk du aldri har møtt før, synes Tommy Bruland og Terje Haugstad.
Politiets seniorpatrulje er blitt en stor suksess på Grønland og Tøyen.

GRØNLAND: – Vi bidrar til fravær av kriminalitet og bygger tillit og trygghet for beboerne. Men vi kan heller ikke løpe etter alle, sier Trond Skaarud, leder av seniorpatruljen. Patruljen har vært operativ siden 1. juli og har alt rukket å gjøre seg populær blant folk på Grønland. Og upopulær blant doplangerne.

Ut på «tokt»

Narkoen flyter i Oslos gater som aldri før. Men etter at Seniopatruljen kom på banen er flere av de åpne narkomiljøene slått tilbake. Østkantavisa ble med de lett aldrende politimennene på jobb en tirsdags ettermiddag. For Tommy Bruland, Terje Haugstad, Torger Røhmesmo, Gunnar Aasgaard, Øyvind J. Herstad og Geir Bing er politikarrieren på hell. Tre av gutta kunne alt vært pensjonister. Seniorpatruljen gir dem ekstra tid som yrkesaktiv.

– Det er interessant å tenke på at vi er tilbake der vi var da vi begynte som politi. Når vi går ute i gatene, ser jeg virkelig nytten av vårt arbeid. Vi får veldig gode tilbakemeldinger fra publikum, sier Herstad fornøyd.

Leder for patruljen, Trond Skaarud, peker på flere suksesskriterier for at patruljen har lyktes så godt.

– Vi bærer fine uniformer. De har et mykere preg enn de vanlige skinnjakkene. Vi tar oss tid til å slå av en prat med folk. Det skaper tillit, forteller han.

Og at gutta har god kontakt med folk på Grønland er det liten tvil om. Flere gir klapp på skuldra til de uniformerte. Ved Urtehagen har folk lagt merke til at en somalier er innbrakt. Han ble tatt i Norbygata, bærende på kaht i plastposer.

– Veldig bra. Stå på videre, sier en kvinne som passerer på fortauet.

Tommy Bruland og kollega Terje Haugstad blir smigret av kommentarene.

– Det føles godt når somaliere gir oss skryt. Det er et bevis på den gamle medisinen er tatt ut av skapet. Den virker, påpeker Bruland.

Det han sikter til er politi som går gatelangs, ikke i bil med blålys, slik vi er vant til å se dem.

– Det er ikke rakettforskning vi driver med. Det var sånn politiet jobba på 1970-tallet, sier Gunnar Aasland.

– Vanligvis rykker politiet ut på meldinger fra operasjonssentralen. De kommer i bil, mens vi spaserer rundt i gata. Gammel lest funker best, skyter Torger Røhmesmo inn.

På restaurant

Ifølge Trond Skaarud er tilstedeværelse viktig for å lykkes. Det må ikke nødvendigvis ha skjedd noe galt, når seniorpatruljen dukker opp.

– Fravær av kriminalitet er målet vårt. Vi er der det skjer. Når vi er der, skjer det mye mindre kriminalitet, påpeker Skaarud.

Flere peker på at patruljen også har en oppdragende effekt.

– Vi har vært på det såkalte «Fugleberget» på Vaterland og bedt folk rydde opp etter seg. Det virker, er Brulands inntrykk.

Folk er heller ikke helt vant til at uniformert politiet dukker opp på restaurant for å slå av en prat. Muuse Khalid på «Kamara» i Motzfeldts gate er fornøyd med det politiet gjør.

– Politiet hjelper oss, og vi takker dem for hjelpen. Når noe skjer, ringer vi dem. Vi har et godt samarbeid, sier Khalid.

Betydelig nedgang

Patruljen satser på at dialog er bedre enn å kjøre konfrontasjon. Det må ikke nødvendigvis ha skjedd noe galt, når politiet engasjerer seg.

– Nylig tok jeg kontakt med en moské i Trondheimsveien. Her vanker det mange somaliere. Lederen av moskeen var veldig glad for at vi tok kontakt og ønsket samarbeid, forteller Bruland.

En ting er sikkert. Ryktet om at det vanker 10.000 i bot, har skremt mange doplangere vekk fra Grønland.

– Dette har vi fortalt til Gud og hvermannsen i området. Vårt budskap er spredt rundt i miljøet, er Brulands inntrykk.

Selv om gruppens arbeid ikke kan vises i noen statistikk, er inntrykket at den åpenlyse doplangingen er kraftig redusert.

– Da vi startet så drev de jo nærmest med doplanging oppå skotuppene våre. De var tydelig ikke vant til at politiet var ute, forteller Røhmesmo.

– Det er blitt færre åpenlyse miljøer. Tilbakemeldingen fra publikum tyder jo på det, mener Aasgaard.

Ifølge politiet kommer det i underkant av 100 til Oslo hver dag. Flere av disse begynner å selge dop.

– Når barnefamilier må flytte vekk fra området sitt, er vi kommet dit at «nok er nok». Vi kan heller ikke ha det sånn at unge damer skal bli antastet når de sier nei takk til langerne, understreker Skaarud.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere