Gå til sidens hovedinnhold

Én måneds regn på tre timer

Voldsomt regnvær, lyn, torden og haglbyger skapte trøbbel både ute og inne på Østlandet torsdag ettermiddag.

OSLO: Uværet rammet Telemark, Buskerud, Vestfold, Akershus, Østfold og Oslo, opplyser Meteorologisk institutt til VG.

– Det kan se ut som det kom nesten én måneds nedbør på tre timer, sier vakthavende meteorolog Marit Helene Jensen til Aftenposten.

Foreløpige målinger tyder på rundt 54 millimeter nedbør i Oslo, men Jensen understreker at målingene er usikre.

Det kraftige uværet startet midt i rushtiden, noe som førte til at trafikken i Oslo gikk sakte, og enkelte steder stoppet helt opp.

«Vi mottar nå mange meldinger om problemer omkring i byen som følge av store nedbørsmengder. Relevante etater jobber med å bistå», meldte Oslo politidistrikt ved 16.30-tiden.

Ifølge forsker Frank Dalseth ved SINTEF ble det registrert over 3.400 lynnedslag i sentrale deler av østlandsområdet, melder NRK.

SE VIDEO: Kraftig uvær i Oslo

Kaos

Politiet måtte bistå med trafikkavviklingen flere steder etter at regn og hagl reduserte framkommeligheten. Andre steder, som i Brennaveien på Mortensrud, gikk det ikke an å kjøre, selv om enkelte gjorde et forsøk.

– Det hadde samlet seg sikkert 80 centimeter med vann, men en dristig Volvo-eier forsøkte seg. Han måtte svømme, forteller Frode Finsrud til Dagbladet.

Han var vitne til hendelsen og kunne fortelle om hagl på størrelse med små klinkekuler. På kjøpesenteret Senter Syd på Mortensrud måtte de stenge klokken 15 på grunn av haglbygene, melder NRK.

LES OGSÅ: Tips til ting å finne på i regnet i Oslo

Takstein løsnet

I hovedstadens paradegate, Karl Johans gate, slo lynet ned i taket på et bygg, noe som førte til at det falt skiferstein ned på bakken. Brannvesenet kom til stedet og fikk sperret av området.

Midt i alt værkaoset begynte det å brenne i et trehus i Hjelms gate på Majorstua. Ved 18.30-tiden hadde brannmannskapene brannen under kontroll.

Uværet førte også til problemer i togtrafikken flere steder på Østlandet. Ved Drammen stasjon ble sikringen til strømtilførselen til den ene sporvekselen slått ut, antakeligvis på grunn av et kraftig lynnedslag ved Strømsø torg, skriver Drammens Tidende.

Ved togovergangen på Skotterud i Hedmark ble bommen stående nede i over 15 minutter, muligens på grunn av lynnedslag.

Fortsetter fredag

Vakthavende meteorolog Eldbjørg Moxnes ved Meteorologisk institutt sier til Dagbladet at uværet skyldtes ustabile luftmasser som beveget seg mot hovedstadsområdet fra Østfold.

– Vi regner med at det kommer til å fortsette fredag, men kanskje blir det en liten bedring inn mot helgen, sier Moxnes.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) hadde sendt ut flomvarsel for Oslo og Østlandet for øvrig på grunn av lokale, intense regnbyger.

Ifølge Meteorologisk institutt, som har sendt ut såkalt obs-varsel for Østlandet og Telemark, ventes det også fredag kraftig nedbør på opptil 40 millimeter.

LES OGSÅ: Laget hatside mot homofile under EuroPride

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar