Nå begynner 2,5 år med sprenging

UTLØPET: Øystein A. Larsen ved utløpet til dagens renseanlegg. – Det lukter tidvis ganske ille her, sier han og legger til at han skjønner behovet for å utvide anlegget. – Jeg håper bare de gjør det de kan for å skjerme oss som bor her. Begge foto: Kristin Trosvik

UTLØPET: Øystein A. Larsen ved utløpet til dagens renseanlegg. – Det lukter tidvis ganske ille her, sier han og legger til at han skjønner behovet for å utvide anlegget. – Jeg håper bare de gjør det de kan for å skjerme oss som bor her. Begge foto: Kristin Trosvik Foto: Foto: Kristin Trosvik

Utvidelsen av Bekkelaget renseanlegg starter i midten av september. Naboer i Bekkelagsskråningen er bekymret.

Slik skal anlegget på Bekkelaget utvides. Foto: Kart: Vann- og avløpsetaten

Her har Øystein Larsen bodd siden 1964, og han har opplevd utrasinger før. Han er nå bekymret for flere. Foto: Foto: Kristin Trosvik

BEKKELAGET: Utvidelsen av Bekkelaget renseanlegg skal pågå frem til 2020, men det er de to og et halvt nærmeste årene med sprenging som bekymrer Øystein A. Larsen som bor i Skogbakken i Bekkelagsskråningen, like ved Mosseveien.

– Anlegget må utvides, det skjønner jeg jo. Men jeg mener det offentlige, her Vann- og avløpsetaten (VAV), har plikt til å gjøre det de kan for å skjerme de som blir berørt, sier Larsen.

Det er flere ting som bekymrer ham. Det ene er støy ved utkjøring av masser fra fjellet. 50.000 lastebillass skal kjøres vekk. Arbeidet skal gjøres mandag – lørdag mellom klokken 01.00-23.00.

Boring og sprenging skal skje mandag–fredag mellom klokken 08.00-21.00.

Les også: Vil ta ut 450 000 m³ fjell

Ønsker overbygg

– For å redusere støyen for dem som bor ved utkjøringen på Mosseveien, mener vi et overbygg kunne være en god løsning, sier Larsen.

– De personene som bor her har hatt så mange belastninger at jeg mener særskilte hensyn må tas, sier han. Larsen er selv svært bekymret for rystelser og setningsskader på eiendommen. Støttemuren har også tidligere rast ut.

– NGI mener at maksgrense for rystelser bør ligge mellom 18–40 mm/s her, sier han og legger til at fjellet i Bekkelagsskråningen er vanskelig å jobbe med.

– Det har vært mye utrasinger her, jeg vil ikke sitte på det økonomiske ansvaret hvis skader skulle oppstå, sier han.

Prosjektleder Sverre Sande i VAV forteller at de opererer med en maksgrense på 20 mm/s på boliger over anlegget.

– Det er en lav verdi som vi også har operert med tidligere på sprenging under Bekkelagsskråningen, sier han.

Når det gjelder støy ved utkjøringen venter han på en rapport, men understreker at de også må måle i praksis.

– Vi forholder oss til Støyforskrift for Oslo by. Skulle verdiene overstige kravene her, må vi gjennomføre tiltak.

Les fra Aktuell Historie: Ekeberg er hullet som sveitserost

Informasjonsmøte

Tirsdag 9. september klokken 19 i Brannfjell skoles aula er det informasjonsmøte for dem som blir berørt av sprengingen.

– Jeg vil oppfordre folk til å komme å finne ut av hvordan dette vil påvirke dem, sier Øystein Larsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.