Gå til sidens hovedinnhold

Nå blir byen ren

Tirsdag ble årets Ruskenaksjon sparket i gang i Oslo, og Kjellaug Løken fra Nordstrand kan snart feire ti år som Ruskengeneral.

OSLO: Rusken er en aksjon som er spesiell for Oslo by. I 2006 var det 30 år siden dugnadsaksjonen så dagens lys.

Det var Albert Nordengen som i sin tid tok initiativ til Rusken, men også ordføreren etter ham, Per Ditlev-Simonsen, viste stor interesse for dette. Derfor er jeg veldig glad for at nåværende ordfører Fabian Stang også vil fronte aksjonen, sier Kjellaug Løken og legger til:

Byen var så forsøplet og noe måtte gjøres, sier hun.

Holdninger

Rusken er sponset av kommunen, med aksjonen er først og fremst basert på frivillig dugnadsinnsats blant byens borgere.

Ønsket er jo at hver enkelt person skal ta ansvar for sitt eget miljø og nærmiljø. Filosofien bak Rusken er at vi ønsker å skape positive holdninger; jeg vil si at det er en holdningsaksjon rundt forsøpling generelt selv om Rusken selvfølgelig går ut på å gjøre byen ren også, sier Løken og legger til:

Jeg skulle ønske vi kunne få til en holdningsendring som var gjennomgripende. At vi kunne komme bort fra bruk- og kastmentaliteten, og heller legge vekt på de varige verdier.

Ruskendagen

Tirsdag gikk den såkalte Ruskendagen av stabelen. Det er denne dagen som markerer starten på den store våropprydningen som begynner etter vinteren og som skal vare frem til 17. mai. Byrådsleder Erling Lae har frontet denne dagen i mange år.

Rusken har utviklet seg og vokst i omfang gjennom årene. Ruskendagen er en seks år gammel tradisjon, og er et samarbeid mellom den frivillige organisasjonen Lions, kommunen og næringslivet, forteller Løken.

Næringslivet har i de siste par årene vært representert gjennom McDonalds. Før det var det Esso som sponset denne dagen. Lions-lag over hele byen deltar med nærmere 300 medlemmer. McDonalds bidrar med rundt 100 ansatte.

Et flott samarbeid om en positiv innsats for miljøet, sier Løken.

Fremover kommer borettslag, velforeninger, barnehage, skoler og andre til å gjennomføre sine aksjoner.

Sosialt

Kjellaug Løken håper også at folk skal ha det hyggelig under Rusken.

Det skal være sosialt og gjerne noe bevertning med i bildet, sier hun og roser McDonalds som bidrar både med midler, mannskap og mat under Ruskendagen.

Løken påpeker at det også er mulig med ryddedugnader også ellers i året. I Groruddalen har man satt i gang en høstaksjon etter privat initiativ.

Det synes jeg er et eksempel til etterfølgelse, både i vårt distrikt og i resten av byen, er oppfordringen fra Ruskengeneralen.

Reklame

De beste kuppene du gjør på Fjellsport-salget