RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå blir det spa på sykehjemmet


SPA: På Manglerudhjemmet har de begynt med endringer som skal bedre hverdagen på sykehjemmet. De ansatte har laget et sparom, hvor pårørende kan kose seg sammen med beboerne.
SPA: På Manglerudhjemmet har de begynt med endringer som skal bedre hverdagen på sykehjemmet. De ansatte har laget et sparom, hvor pårørende kan kose seg sammen med beboerne. Foto: Foto: Hilde Helland
Fire utvalgte sykehjem i Oslo skal endres fra å minne om sykehus til å bli et hjem for beboerne – inspirert av tilsvarende i Nederland. Blant annet tilbyr et sykehjem spa.

OSLO/MANGLERUD: – Sånn som det er nå, er fokuset på hverdagslivet for svakt på sykehjemmene. De med demens skal kunne kjenne igjen den vanlige hverdagspulsen når de kommer på sykehjem, sier Aud Kvalbein, byråd for eldre.

Prosjektet er inspirert av sykehjemmet De Hogeweyk i Weesp, Nederland, hvor sykehjemmet er bygd opp som en landsby spesielt tilrettelagt for demente slik at de leve sine liv på en måte de kjenner igjen.

Litt luksus skal det også være plass til.

Pilotprosjektet skal prøves ut på fire sykehjem i Oslo i første omgang: Manglerudhjemmet, Sofienbergsenteret, Fagerborghjemmet og Økern sykehjem.

– Vi skal ikke kopiere Nederlands modell, men vi skal se på prinsippene og ideene og oversette dem til vår kultur, fortsetter Kvalbein.

Les også: Lek og moro i Oslo fengsel

– Må se ressursene

I fjor sommer mottok Oslo kommune en arv på 1,5 millioner kroner, øremerket eldreomsorg. Disse pengene skal kommunen nå bruke til å omstille disse fire sykehjemmene til et bedre sted for de demente.

– Ved et godt samarbeid med de pårørende, vil vi lære den enkelte beboer bedre å kjenne. Vi må se ressursene i hver av dem slik at de kan bidra i hverdagen med det de selv liker å drive med, sier Hilde Helland, daglig leder ved Manglerudhjemmet.  

Hun legger også til at det samme gjelder personalet.

– Det er veldig deilig for personalet å kunne bruke litt andre sider av seg og være gruppeledere for forskjellige aktiviteter, fortsetter Helland.

Les også: Nyutdannede sykepleiere skyr sykehjemstillinger

Flere aktiviteter på sykehjemmene

Slik som det er nå, er de aller fleste aktivitetene på sykehjemmene lagt på dagtid mye på grunn av lav bemanning på kveldstid. Nå ønskes det aktiviteter gjennom hele dagen hvor både beboere og pårørende kan delta.

– Nå jobbes det sånn som det passer de ansatte best. Denne rutinen må brytes opp. Vi må tørre å tenke annerledes. Beboerne må jo komme først, sier daglig leder.

Kvalbein tror mye av rutinene som er lagt til sykehjemmene kommer av holdninger om hva sykehjem er og hvem beboerne er.

– Når man er på sykehjem, er det jo fordi man trenger pleie. Men når pleien er på plass, må man se at livet er mer enn bare pleie, slår Kvalbein fast.

Les også: Slik vil Kvalbein gjøre Oslo mer eldrevennlig
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere