Gå til sidens hovedinnhold

Nå blir parklivet i Oslo enda bedre

Nå kommer det gode nyheter for dem som er glad i parklivet eller en kaffe på torget.

OSLO: Parklivet i hovedstaden er helt unikt. Parkene er beboernes hage, og hver sommer blir de grønne møteplassene dekket med pledd, griller og god stemning.

Samtidig blir flere av de små torgene i byen brukt til både marked eller en kaffekopp på en benk.

Flere penger er nå blitt lagt inn slik at områder utenfor sentrum får en utvikling av torg og møteplasser. Områdene skal utvikles over en femårs-periode. Hver eneste bydel i hovedstaden skal få utviklet en lokal møteplass som er tilgjengelig for dem som bor der.

Les også: - Bygg så mange etasjer på Plaza som mulig

Og allerede i år starter arbeider. Hele elleve prosjekter har fått tildelt penger. Blant annet får Mølleplassen en tribune, Stensparken får lekeapparater, benker og bord. Sentergaten på Stovner får nytt dekke, bymøbler, belysning og sykkelparkering.

Ved Ekebergveien 243 skal det etableres en aktivitetspark med boulebane, streetbasket og skatepark.

En plass for alle

Hele 95 prosent av byens befolkning har et grøntområde innen 300 meter fra der de bor. Parkene blir nærmest som innbyggernes hager. Politikerne er også enige, parkene skal ikke bygges ned. De skal heller oppgraderes.

Parkene i byen ble også tildelt fjerdeplasten over 100 grunner til å elske Oslo.

Men hva mener folk i byen selv? Vi spurte et knippe osloborgere om hvilke plasser i byen de liker best.

André Jerman: - Tidligere var Frognerparken mitt favorittområde, men så flyttet jeg østover til Torshov, og nå er det enklere å dra til Sofienbergparken. Ny favoritt, men var heldigvis fikk jeg med meg Norwegian Wood i år. Heia Jørgen Roll og Frognerbadet.

Kim Pedersen: - Myraløkka! Jeg liker den best fordi den er stor, og da sitter man ikke så tett sammen. Det er fint der, og roligere enn mange andre steder, syns jeg. Og så er den midt mellom jobb og hjem.

Linn Clausen: - Grøntområdene på Tøyen er mine favoritter. Tøyenparken har hyller som er perfekte å sitte i. Det er alltid mange mennesker der, men stemningen er hakket mer avslappet en Sofienbergparken. Også er jo Botanisk hage rett ovenfor, og den er like fin uansett hvilken årstid det er.


Magne Mellem Enoksen: - Jeg liker godt Hundeparken på Ekeberg. Fantastisk utsikt over byen, og stille og fredelig. I alle fall før Ekebergparken ble åpnet. Mulig det er flere folk der nå. Da er det mulig jeg velger Myraløkka eller Kontraskjæret i stedet.


Mehran og Priscila Esfahani: - Vi flyttet nylig tilbake til Oslo og det er veldig lenge siden vi har brukt parkene i byen. Men parken vi har brukt mest er er Vigelandsparken, og det skyldes den store lekeplassen samt at barna liker skulpturene.

Merete Stubhaug: - Noe av det jeg elsker ved Oslo er alle de grønne lommene over alt i byen! Jeg har ikke balkong, så Torshovparken er hagen min. Den er liten, koselig og ren. Ola Narr har blitt samlingssted på sommeren for grilling med venner, men for å gå tur, er jo Botanisk hage fantastisk! Der får man ro i sjela...midt i byen.

Les også: Slik blir Bjørvika 2015

Her blir det splitter nytt

Folket elsker parkene og møteplassene. Et av områdene som får en ordentlig transformasjon er Colosseum torg. Nesten tre millioner kroner er tildelt akkurat dette området i år. Her skal det anlegges skatepark. I tillegg får uteområdet og gangveien et realt ansiktsløft. Det vil komme sittemøbler og planter.

En som er veldig entusiastisk over prosjektet er byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen (H).

- Utviklingen her vil forvandle Colosseum torg fra en grå plass hvor folk går igjennom, til å bli en plass hvor man setter seg ned, tror Fredriksen.

Ja, mange går kanskje over plassen for å gå på kino, for å dra på Café Condio, eller fordi de skal handle.

Likevel har kanskje mange et forhold til plassen. Og etterhvert vil det også bli litt av et skue, når ungdommen inntar skateparken.

- Dette blir et område hvor folk kan møtes, et sted hvor man gjerne kan sette seg ned. Ungdommene får en stor møteplass, fordi skateparken etableres og ungdomskafeen ligger rett ved siden av, sier Fredriksen.

Han er veldig glad for å få skateparken på plass.

- Da jeg var ung var jo skating forbudt! Men i dag har vi erkjent at det er en sunn fritidsaktivitet, som for mange også er en sport. Da må vi legge tilrette for det, akkurat som vi gjør med andre aktiviteter, sier Fredriksen.

Les også: Landets største kino kommer til Storo

Fredriksens favoritt

Torg og andre møteplasser er viktig, mener byråden. Spesielt fordi innbyggerne i en stor by trenger steder å møtes. Til nå er det investert 120 millioner kroner i opprustning av møteplasser i Oslo.

- Det er viktig å holde arealene vedlike, fordi dette er områder alle i byen eier felles. Innbyggere i en voksende by som fortettes trenger et sted å møte naboen for en kaffe, sier byråden, som legger stor vekt på hvor viktig disse plassene er.

Les også: Vil dyrke og gro i boliger i Hauskvartalet

Men hvilken plass er det han selv liker best? Byråden tenker lenge, for det er ikke noe han lett svarer på. Det er nemlig vanskelig å bare plukke ut én plass.

- Jeg er veldig glad i Frognerborgen. Sønnen min på seks år har masse energi og kan ha det mye moro der. Også er det en sosial møteplass, svarer Fredriksen til slutt.

Han klarer likevel ikke å plukke ut én av de mange områdene.

- Jeg må få trekke fram Teaterplassen i Gamle Oslo. Den har oppstått ut av intet, og uten et vedtak. Den har dukket opp etter oppussing og etablering av nye ting, samtidig som det gamle er bevart.

Les også: Frykter ny sosialghetto på Grønland

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre

Kommentarer til denne saken