Nå er bevaring en boligtrend

– Gamle dører og vinduer kommer uten standardmål, så du må lete litt hvis du skal finne noe som passer, sier Sven Erik Løchen hos Gamle Trehus.

– Gamle dører og vinduer kommer uten standardmål, så du må lete litt hvis du skal finne noe som passer, sier Sven Erik Løchen hos Gamle Trehus. Foto: Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix

Hvis du vil fornye huset tidsriktig, bør du åpne døra til gamle dager.

Hjemme hos blogger og interiørstylist Maria Rasmussen har to gamle dørblader fått nytt liv som skyvedører foran TV og musikkanlegg. Foto: Foto: Maria Rasmussen

Gamle vinduer er populært til bruk som drivbenk, eller for å bygge drivhus eller vinterhage.

En gammel ovn er pusset opp og luner godt, mens gamle trekasser er blitt til dekorative hyller. På veggen gjør en trestige nytten som hylle og ramme. Foto: Foto: Maria Rasmussen

Låser, beslag, hengsler og vridere. Du finner det meste av tilbehør til dør hos Gamle Trehus i Oslo.

Hos Gamle Trehus i Oslo får du både gamle og nye håndtak – til de fleste dørtyper.

Er du på jakt etter gamle bygningsdeler, finner du mye på Finn.no.

SAGENE: – De brukte helt andre materialer før i tida, sier Sven Erik Løchen hos GamleTrehus.com på Sagene.

– Disse gamle dørbladene er for eksempel laget av seintvoksende trær. Det ga hardere og langt mer holdbare treprodukter enn de masseproduserte dørene du får i dag. Dessuten er det skikkelig håndverk, sier han og stryker langs et velholdt dørblad fra midten av 1800-tallet.

Bygningsvernbutikken GamleTrehus.com kjøper og selger historiske bygningsdeler og holder tidsriktig til hos Fortidsminneforeningen i Oslo og Akershus – på gamle Vøienvolden gård på Sagene. På låven lukter det en blanding av gammelt treverk, loft og linolje, og hit kommer skattejegere og huseiere i alle aldere. De fleste er på jakt etter gamle brukte dører, vinduer, beslag og dørvridere.

– Eldre entusiaster vil gjerne ha autentiske detaljer, mens unge huseiere vil tilbakeføre hele eller deler av huset til sitt opprinnelige uttrykk. Det er trenden nå, sier Løchen og humrer:

– Og om ti-femten år kommer vi kanskje og henter dørene igjen – da er det noe annet som er moderne!

Gammelt nytt

Hjemme hos interiørkonsulent og blogger Maria Rasmussen i Fevik, er det meste av interiøret gjenbrukt. Gamle bygningsdeler og godt brukt treverk er kommet til heder og verdighet – en kabeltrommel er for eksempel blitt til stuebord, mens gamle trekasser er forvandlet til dekorative hyller.

– Jeg har mer gjenbrukt enn nytt hjemme. Jeg liker nemlig å ha ting ingen andre har, sier forklarer Rasmussen.

Skribenten bak bloggen «Mias Interiør» finner inspirasjon i gamle hus og i naturen, hos Astrid Lindgren, i interiørmagasiner, samt hos andre bloggere og på Instagram når hun innreder hjemmet sitt.

– En av mine egne gjenbruksfavoritter er skyvedørene i stua. De har vi laget av gamle dørblader i tre, forteller hun, og røper:

– Og bak dem gjemmer vi både tv, anlegg og DVD-er.

Les også: I denne boligen kan du gå på skattejakt

Ferdig gjenbrukt

Hos Gjenbruket i Moss står også gjenbruk og redesign sentralt. Den opprinnelige ideen bak bedriften var å ha mottak og salg av brukte bygningsmaterialer. Siden er konseptet blitt utvidet, og nå samarbeider Gjenbruket med tradisjonsbevarende snekkerlag og andre miljøbevisste bedrifter.

– Vi er både nysgjerrige og har skapertrang, så vi har vridd en del av driften til å drive «upcycling» og redesign. Vi merker nemlig er at det er enklere for folk å forstå gjenbruksmulighetene når vi har noe «ferdiglaget» å vise til, sier daglig leder Nils T. Håmo.

I tillegg til å lage møbler og interiør på oppdrag, selger Gjenbruket fremdeles «vanlige» brukte bygningsdeler, alt fra gamle dører og vinduer til metall og takstein.

– De som er litt hendige, kjøper gjerne eldre ting for å renovere tilbake til riktig tidsepoke, men også for å redesigne og lage noe nytt selv. De handler kanskje sprossevinduer for å bygge drivhus, eller gamle dører for å lage bord eller sengegavler. Med litt fantasi kan man jo lage det meste av disse tingene – mulighetene er uendelige, mener han og tilføyer:

– Bygningsdelene har dessuten allerede holdt seg godt i mange år, og det er jo ingen grunn til at de ikke skal holde i hundre år til!

Les også: Vil bevare gammel fabrikk

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.