*Nettavisen* Nyheter.

Nå er det kniven på strupen for oss

 

Alenemamma Stine Alstedt har lett etter leilighet i et halvt år i Bydel Frogner, og har fått avslag fra 12 huseiere fordi hun har barn.

Klikk på bildet for å forstørre.

Stine Alstedt med barna Sebastian og Celine trenger et sted å bo så fort som mulig.

ST.HANSHAUGEN/FROGNER: Det er fullt liv i leiligheten i Kirkeveien, med lille Sebastian på 4 og Celine på litt over året som leker og viser frem alt fra tog til spenner til Lokalavisens journalist mens de smiler og ler.

Mamma Stine Alstedt er derimot langt mer fortvilet.

Nå har jeg lett etter leilighet i over et halvt år, sier hun. Stine kontaktet Lokalavisen fordi hun føler seg diskriminert på leiemarkedet.

Etter at saken ble lagt ut på lokalavisens nettside i forrige uke og fremstilt i andre medier, har fremdeles lite skjedd.

Jeg har fått tilbud om en leilighet på Skedsmokorset og én i Kirkeveien om et halvt år, sier Stine til Lokalavisen.

I løpet av det halve året hun har gått på rundt tretti visninger, har hun fått avslag på hele 12 leiligheter med den begrunnelse av at eier ikke ønsker barn i bygget.

Jeg har fått høre at eiere ikke vil leie ut til småbarnsfamilier fordi naboer klager, og fordi de ikke ønsker ramponerte leiligheter, sier Stine oppgitt.

Sykepleierstudenten har bodd i en romslig leilighet høyt oppe i Kirkeveien i tre år. Hun bor i Bydel St. Hanshaugen, rett over bydelsgrensen til Bydel Frogner.

Nå er hun nødt til å flytte etter at leiekontrakten er utgått, og leiligheten skal legges ut for salg.

Fortviler

Stine forteller at utleier har vært meget forståelsesfull, siden kontrakten hennes egentlig gikk ut i november, men nå er det ikke verken mer tid eller forståelse å hente.

Vi må ut så fort som mulig, og dette er en veldig stressende situasjon å være i, både for meg og barna, sier hun bekymret.

Stine har lagt ut annonser på finn.no tre ganger uten hell, kontaktet ulike utleiere som Olav Thon Gruppen for å høre om det finnes råd, og forhørt seg blant venner og kjente.

Jeg trodde aldri det skulle være så vanskelig å finne et sted å leie, sier hun oppgitt. Hun er fortsatt på desperat jakt etter en treroms leilighet, og har satt et tak på en makspris på husleie på 11 000 kroner i måneden.

Jeg trenger å finne en leilighet i Bydel Frogner, for da er det lettere å få Celine inn i barnehagen som Sebastian går i, forteller hun.

For tiden har hun hvert barn i to forskjellige barnehager, i to ulike bydeler. Stine skal straks ut i praksis etter noen uker på skolen på sykepleierstudiet på Lovisenberg diakonale høgskole, og føler at situasjonen nå er desperat.

Skolen tilbyr ingen studentboliger, og det er få midlertidige boløsninger Stine ser for seg.

Søker hjelp

Hvis det finnes et medmenneske der ute som kan hjelpe meg, så hadde jeg vært evig taknemmelig, sier hun.

Hun undrer seg over om situasjonen er et typisk problem for Oslo vest, og forteller at hun selv aldri har hørt om lignende diskriminering tidligere.

At mennesker ikke får leie fordi de har barn har jeg ikke hørt om før, sier leder av Leieboerforeningen Lars Aasen.

Han forteller likevel at det ikke forundrer han at noen eiere har såpass spesielle ønsker og ulovlige krav.

Jeg vil råde folk til å la være å opplyse om at de har barn når de skal leie leilighet, sier Aasen.

Ærlig

Jeg synes det er rart at man må lyve for å få leilighet, sier Stine.

Hun forteller at hun i desperasjonen likevel har latt foreldre og venner gå på visning for henne, og flere har anbefalt henne å få med en venn på visning for å late som at hun lever i et parforhold.

Stine er nemlig usikker på om hun opplever å bli diskriminert fordi hun er alene med to barn, eller bare på grunn av at hun har barn.

På mange visninger jeg har vært på, har leiligheten gått til unge par uten barn. Jeg skjønner heller ikke hvorfor man synes at barn bråker og ramponerer leiligheter. Det er vel mer sannsynlig at unge single studenter fester og bråker mer enn småbarnsfamilier, mener Stine.

Kniven på strupen

Nå er det kniven på strupen for oss, sier Stine fortvilet.

Hvis noen i Bydel Frogner har en tre-roms leilighet å leie til Stine Alstedt og barna, kan Lokalavisen kontaktes for å videreformidle kontaktinformasjon.

Stine er sikker betaler, interessert i langtidsleie, og har ellers ingen øvrige krav.

Lokalavisen er også interessert i å komme i kontakt med andre personer som har opplevd det samme som Stine.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.