RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå er det pappas tur


Tor Erik Skaar leder en av de to pilotgruppene for fedre i Nordre Aker. Her med sønnen Viktor på fanget. Helsestasjonssjef Barbro Foss (innfelt). Fedrene og barna i bakgrunnen er ikke tilknyttet Papparingen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Tor Erik Skaar leder en av de to pilotgruppene for fedre i Nordre Aker. Her med sønnen Viktor på fanget. Helsestasjonssjef Barbro Foss (innfelt). Fedrene og barna i bakgrunnen er ikke tilknyttet Papparingen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Nordre Aker får Oslos første «Papparing» – samtalegruppe for ferske fedre.

NORDRE AKER: Voksenopplæringsforbundet (VOFO) og Ressurssenter for menn (Reform) står bak «Prosjekt Papparingen» – et samtaletilbud for fedre til små barn. Målsettingen er at dette skal bli et permanent tilbud til norske fedre. Prosjektet er godt i gang flere steder i landet, i Oslo blir Nordre Aker pilotbydel.

Mangler pappaarena

– Barselgrupper er jo godt innarbeidet, særlig for mødre. Det finnes per i dag ikke noe tilbud som er ment bare for fedrene. Papparingen er en arena der det å være pappa er temaet, sier Tor Erik Skaar fra Grefsen.

Han har jobbet i VOFO, har bakgrunn som journalist og er en av to gruppeledere av Papparingen i Nordre Aker.

– Håpet er at det skal bli like naturlig for pappaer å gå på papparing som det er for mødrene å gå i barselgrupper.

– Ikke «bli en bedre far»

Papparingen er en samtalegruppe som foregår på fedrenes premisser, der deltakerne kan ta opp spørsmål og problemstilling de møter på som fedre. Det er utarbeidet en arbeidsplan for gruppene, men Skaar er tydelig på at dette ikke er et kurs.

– Nei, dette er ikke et kurs i hvordan bli en bedre far. Deltakerne styrer samtalene og temaene de vil diskutere selv, sier han.

Ser behovet

Helsestasjonen i Bydel Nordre Aker bidrar i prosjektet med møtelokaler i Nydalsveien 21. Helsestasjonssjef Barbro Foss er enig i at det ikke finnes gode nok arenaer for menn når det kommer til foreldrerollen. Hun mener nettverksgrupper for fedre er et etterspurt tilbud.

– Vi får ofte spørsmål om det finnes noe slikt. Det er kjempefint om noen nå kan få det til. Jeg opplever at etterspørselen har økt de siste årene, sier Foss.

Endret papparolle

– Foreldrerollen er under utvikling. Jeg har hørt flere si: «Min far var min far, mens jeg er pappa for mine barn». Dagens fedre er med andre ord mer opptatt av rollen som omsorgsperson for sine barn, enn de er opptatt av å være familieoverhode. Og det er ikke på grunn av plikt, men fordi fedrene selv ønsker det, sier Skaar.

Gjennom årene på helsestasjonen har Barbro Foss sett at flere og flere fedre er med barna sine på kontroll.

– Det har nok mye å gjøre med at pappa nå får en større del av permisjonen enn tidligere, sier hun.

Hver gruppe har plass til om lag åtte fedre. Den første gruppen starter opp allerede 15. mars, og er nesten fulltegnet, men det er ledig plass i neste gruppe, som starter opp over påske. Vil du vite mer om papparingen i Nordre Aker? Kontakt helsestasjonen på 23 47 07 00 eller nydalen.helsestasjon@bna.oslo.kommune.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere