Nå er skolebarna på veiene. Vis hensyn!

Mange biler skaper kaos på skoleveien. Foto: Anders Aavik Hagen

Mange biler skaper kaos på skoleveien. Foto: Anders Aavik Hagen Foto: Foto: Trygg Trafikk

I dag er mange tusen spente barn klare for skolestart. Trygg Trafikk ber foreldrene og skolene samarbeide slik at flest mulig kan gå til skolen.

OSLO: Etter aksjoner ved 36 skoler kunne Oslopolitiet bare etter første skoledag i fjor til slutt telle 101 forenklede forelegg, 97 gebyrer, 20 muntlige pålegg og fire førerkortbeslag.

Opp mot 80 prosent av dem som ble vinket til siden i løpet av aksjon skolevei er foreldre, anslo Arne Pedersen, politiførstebetjent i Trafikkorpset, overfor Nordre Aker Budstikke i august i fjor.

– Trygg Trafikk har en klar oppfordring til foreldrene: gå med barna til skolen. Snakk med dem om hva de opplever langs veien, og hvordan de skal forholde seg i trafikken, sier direktør Kari Sandberg i Trygg Trafikk.

LES OGSÅ: Rektorer frykter alvorlige ulykker

Rundt 25 prosent av norske elever kjøres til skolen (Transportøkonomisk institutt, 2006). De fleste av disse foreldrene sa at det skyldtes praktiske hensyn. Bare 2 av 10 foreldre som kjørte barna, oppga trafikkfarlig skolevei som grunnen.

– Barn trenger erfaring fra trafikken. De må lære seg å bli gode fotgjengere og syklister. Den kunnskapen er viktig å ta med seg senere i livet, sier Sandberg, og legger til at den helsemessige effekten også er stor; barna får mosjon, frisk luft og en aktiv start på dagen.

Hun minner om at foreldrekjøringen fører til mer trafikk ved skolene; dermed oppstår det uoversiktlige situasjoner og økt trafikkfare for alle elever.

LES OGSÅ: – Skolestart. Wow!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.