Nå flyttes bussene til Rådhusplassen

Dette blir en viktig bussholdeplass i Oslo sentrum fra og med søndag.

Dette blir en viktig bussholdeplass i Oslo sentrum fra og med søndag. Foto: Magne Mellem Enoksen

Fra søndag får mange av bussene i sentrum nye traseer, og Rådhusplassen blir hovedfartsåre for lokalbusser.

SENTRUM: Prinsens gate skal rustes opp, og dermed må bussene bort. Fra søndag flyttes mange av bussrutene i Oslo sentrum over til Rådhusgata og Rådhusplassen. Her skal de gå i tre år.

Trikkene er allerede flyttet vekk fra nederste del av Prinsens gate på grunn av anleggsarbeider i krysset ved Strandgata. Nå skal Bymiljøetaten bygge om hele Prinsens gate til en toveis trikkegate. I dag kjører både busser, biler og trikk i den enveiskjørte gata, mens samme blandede trafikk går motsatt vei i Tollbugata.

Nå byggearbeidene er ferdig, skal bussene ifølge Bymiljøetatens nettsider kjøre toveistrafikk i Tollbugata. Til sammen er dette ment å bedre fremkommeligheten i sentrum.

Les også: Nå skal Oslo sentrum rustes opp

Holdeplasser legges ned

Men før det blir bedre, blir det verre. I den tre år lange anleggsperioden må de reisende tåle flere endringer, melder Ruter.

Busstrafikken vestover flyttes fra Prinsens gate til Rådhusplassen og fortsetter over Rådhusplassen, der en midlertidig vei er anlagt. Her skal også bussene i retning øst kjøre, før de fortsetter ned Tollbugata som i dag.

Eidsvolls plass er en av flere holdeplasser som stenges når bussene får nye traseer. Alle disse bussene vil nå kjøre over Rådhusplassen. Foto: Magne Mellem Enoksen


Når både Stortingsgata og Prinsens gate tømmes for busser, betyr det samtidig at holdeplasser fjernes. Både Wessels plass, Eidsvolls plass (i Stortingsgata) og Vestbanen legges ned fra søndag. De erstattes av én ny holdeplass på Rådhusplassen.

– Det er dessverre ingen mulighet for flere holdeplasser i Rådhusgaten. Dermed er den beste løsningen å etablere en ny holdeplass ved Rådhuset. Men vi har forståelse for, og ser at dette vil medføre ulemper for passasjerer som i dag bruker holdeplassene mellom Jernbanetorget/Børsen og Nationaltheatret, sier Ruters kommunikasjonsrådgiver Martin Hinsch i en pressemelding.

Les også: Kan fjerne parkering i flere Oslo-gater

Skal fjernes igjen

Bymiljøetaten forsikrer i forbindelse med byggingen at busstraseen over Rådhusplassen ikke blir liggende permanent. Når bussene flyttes til Tollbugata høsten 2017, blir den nye asfalten fjernet igjen.

– Rådhusplassen er behørig sikret mot de mange og tunge bussene. Under asfalten ligger det et 10 cm tykt gruslag og fiberduk, opplyser Bymiljøetaten.

Busstraseen over Rådhusplassen forbindes med Dronning Mauds gate i Vika med en midlertidig rundkjøring. Her fortsetter bussene vestover opp Dronning Mauds gate, mens enkelte busser får Rådhuset som endeholdeplass.

2. november er det klart for en ny endring, når holdeplassen Børsen legges ned. Denne erstattes av holdeplassen Tollboden, som blir liggende i Langkaigata.

Les mer om endringene for hver enkelt buss og se nytt linjekart på Ruters nettsider.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.