RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå fredes Christinedal

Mandag 7. oktober er det offisiell fredningsmarkering og omvisning i Harry Fetts gamle bolig Christinedal på Bryn.

BRYN: I sommer skrev vi at Byantikvaren vil frede den legendariske boligen og parkanlegget til tidligere riksantikvar Harry Fett.

Nå er dette gått i orden, for mandag 7. oktober klokken 17.15 inviteres det til omvisning på Christinedal og markering av fredningen.

Arrangementet er åpent for alle interesserte.

Lokal perle

Hit kommer blant annet byantikvaren, riksantikvaren og byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen (H). Sistnevnte vil snakke om Christinedal og Harry Fetts betydning for Oslo.

– Christinedal var opprinnelig knyttet til industrivirksomheten ved Høyenhall fabrikker på slutten av 1800-tallet. I dag er fabrikkanlegget erstattet med boliger, og jeg er svært glad for at dette unike miljøet rundt bebyggelsen og parkanlegget nå sikres gjennom fredning. Christinedal er en perle, sier byråd for byutvikling Bård Folke Fredriksen (H) i en pressemelding.

– Anlegget har også stor kulturhistorisk verneverdi knyttet til Harry Fett som person. I tillegg til fabrikkseier var han kunstsamler, forfatter og landets første riksantikvar. På Christinedal samlet han blant annet Nordens fremste arkitekter, industrifolk og politikere, sier Folke Fredriksen.

LES OGSÅ: Avslørte tyver i luftekanal ved Bryn Senter

Unikt miljø

Byrådsavdeling for byutvikling beskriver Christinedal som et unikt og sammensatt miljø hvor de kulturhistoriske og arkitektoniske verdiene er godt bevart.

De mener at fredningen etter kulturminneloven vil gi et nødvendig vern av verdiene som anlegget representerer, og forhåpentlig gjøre det bedre kjent og plassere det i en nasjonal sammenheng.

Ny og variert bruk

På området som nå fredes for ettertiden ligger blant annet en liten damvokterbolig, kalt "Den gule stuen". Denne og dammen er rehabilitert i forbindelse med byggingen av de nye boligene, og det er meningen at "Den gule stuen" skal bli velhus for de nye beboerne.

Den gamle direktørboligen og deler av det opprinnelige parkområdet er som tidligere omtalt i Nordstrands Blad nå barnehage, mens de gamle arbeiderboligene og uthus leies ut som boliger.

LES OGSÅ: Nye boliger ved gammel idyll

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere