RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå inntar bøndene byen


Det blir nok flere traktorer enn vanlig i Oslo i dag, men bondeorganisasjonene tror ikke det blir trafikkaos som følge av at 2.500-3.000 bønder skal til Oslo for å protestere mot regjeringens tilbud i jordbruksoppgjøret
Det blir nok flere traktorer enn vanlig i Oslo i dag, men bondeorganisasjonene tror ikke det blir trafikkaos som følge av at 2.500-3.000 bønder skal til Oslo for å protestere mot regjeringens tilbud i jordbruksoppgjøret Foto: Foto: Vidar Ruud, ANB
Det blir neppe nok traktorer til å lage mer trafikkaos enn vanlig i Oslo i dag. Men bøndene vil synes i gatene.

OSLO: Bønder fra hele landet var mandag kveld og natt til tirsdag på vei til Oslo for å markere sin misnøye. Noen av dem skulle kjøre opptil 30 mil på traktor i mindre enn 40 kilometer i timen, mens andre nøyde seg med å ta buss og fly for å komme seg til hovedstaden, melder NRK.

– Det er ikke noe poeng for oss å lamme hele Oslo, så det blir ikke så mange traktorer som mange hadde lyst til å ha. Men det kommer til å merkes på innfartsveiene, sier leder Nils T. Bjørke i Norges Bondelag.

Overfor NTB forsikret Bjørke mandag kveld at målet ikke er å skape kaos, og han lovet at trafikken ikke skal påvirkes. Oslo-politiet mener også at pendlere har liten grunn til å frykte traktorkjørerne.

– Vi forventer at bøndene forholder seg til trafikkreglene og tror dette skal gå fint. Trafikken på mange av veiene inn til Oslo går vanligvis sakte på morgenen, så det vil sannsynligvis ikke ha så stor innvirkning, opplyser avsnitts- og twittersjef ved operasjonssentralen i Oslo politidistrikt, Martin Strand, til NRK.

Les artikkel fra 2012: Sinte bønder inntok Oslo by

Klar til kamp

Bøndene skal ta oppstilling med traktorene i bakgården til Landbrukets hus i nærheten av politihuset på Grønland og deretter gå i protesttog inn til sentrum klokken 12.45.

Når Nettavisen besøker stedet tirsdag morgen, er bonden Bernt fra Vstlandet førstemann på plass.

– Vi må passe på å fortelle Sylvi at vi er misfornøyde med tilbudet og markere vår misnøye og at det ikke går an å oppføre seg sånn, sier Bernt til Nettavisen.

– Tror du man vil få se eggkasting i demonstrasjonen?

– Nei. Jeg tror ikke det vil bli tatt helt ut, sier han.

Kanskje møkkalass

Toget vil bestå av bønder og andre sympatisører og skal gå via Youngstorget og Stortorget til Stortinget. Foran Stortinget skal bøndene holde appeller klokken 14. Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) skal holde en kort appell.

– Da kan hun få forklare bøndene hva hun mener er så bra med dette oppgjøret, sier Bjørke til NTB.

– Er det fare for at hun blir møtt med tomat- og eggkasting?

– Nei, det er i hvert fall mot vår vilje. Jeg forventer at bøndene tar imot henne på en høflig måte. Vi må kunne være uenig i sak uten at det går utover oppførsel, sier Bjørke.

– Men litt buing kanskje?

– Hvor mye applaus hun får, er helt opp til henne selv, sier Bjørke.

Overfor NRK bedyrer han at frustrerte bønder ikke kommer til å dumpe lass med møkk utenfor Stortinget.

– Det vil foregå i sømmelige former, sier lederen for Norges Bondelag.

Norsk bonde- og småbrukarlag holder derimot en luke åpen.

– Om det kommer møkkalass utenfor Stortinget eller ei, får dere se tirsdag, lagets leder Ann Merete Furuberg.

Mer fra bondeoppgjøret i 2012: Bøndene sperrer mølla på Bjølsen

Sendes til Stortinget

Tilbudet fra Listhaug som bøndene avslo forrige uke, er ventet å bli sendt til Stortinget for behandling fredag etter statsråd. Næringskomiteen på Stortinget skal deretter ha en åpen høring om oppgjøret tirsdag neste uke.

Bøndene setter nå sin lit til stortingspolitikerne.

– På Stortinget er det flertall for enn annen jordbrukspolitikk enn den regjeringen vil ha, og jeg forventer at stortingsflertallet holder seg til sin politikk, sier Bjørke til NTB.

Bondelagets forventning er at Stortinget sender tilbudet tilbake til Listhaug med beskjed om at det må forhandles videre og med klare føringer.

(ANB-NTB)

Glad i fotball? Her kan du se høydepunktene fra kampen mellom Vålerenga og «Bønda» i går!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere