RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fiolinen er sentral i Amanda Håøy Horns liv. Nå har hun fått et fint bidrag til videre satsing.
Fiolinen er sentral i Amanda Håøy Horns liv. Nå har hun fått et fint bidrag til videre satsing. Foto: Foto: Fredrik Eckhoff

Nå kan Amanda kutte sommerferien

– Jeg ble så glad at jeg ikke klarte å øve på en halvtime, sier Amanda Håøy Horn. Nå ser hun frem til å slippe å ha fri i sommer...

NORDBERG: 19-åringen forteller om hvordan hun opplevde å få høre at hun hadde blitt tildelt kulturstipendet til Nordberg Lions, som hun fikk tildelt under åpningen av kunstutstillingen på Nordberg kirkestue fredag kveld.

Flere gode kandidater

Stipendet, som deles ut for første gang i år og er ment å bli en årlig tradisjon, er på hele 20.000 kroner og skal gå til en ung og lovende bildekunstner eller musiker med tilknytning til Nordre Aker. Juryen har bestått av Bjørn Henriksen i Nordberg Lions, lederen i bydelsutvalgets kultur og oppvekstkomite, May-Brith Døssland, redaktør Fredrik Eckhoff i Nordre Aker Budstikke, Dag Hol, fagmedlem innenfor billedkunst, og Arild Erikstad, fagmedlem innenfor musikk.

Disse mente at fire av de foreslåtte kandidatene utpekte seg spesielt, og blant disse var det altså Nordberg-jenta Amanda Håøy Horn som til slutt kunne ta ordfører Fabian Stang i hånden.

Godt musikkmiljø

Noen minutter etter overrekkelsen er det en strålende blid fiolinspiller Nordre Aker Budstikke får noen ord med.

Hun forteller at hun har vært opptatt av musikken så lenge hun kan huske, og det var som elev ved Oslo musikk- og kulturskole som femåring at grunnlaget ble lagt.

– Hvordan ble det fiolin?

– Jeg husker at mamma og pappa spurte meg hva jeg hadde lyst til å spille. Jeg svarte fiolin, men jeg vet ikke om jeg visste hva det var en gang! smiler hun.

Fiolin ble det, og Amanda forteller at hun har hatt flinke lærere, at det var mye lek sammen med musikken de første årene og at fiolinen har fått stadig mer av hennes oppmerksomhet med årene. Hun har gått på musikklinjen på Foss videregående skole og blant annet spilt i Bestum strykeorkester, før hun ble oppfordret til å prøvespille på Barrat Dues musikkinstitutt. Dermed fikk hun plass ved landets ledende skole for unge musikere, og det er der hun og fiolinen tilbringer tiden sin i dag, på første året på høyskoleavdelingen.

– Det blir vel en del øving da...?

– Ja, jeg øver mellom fire og seks timer hver dag.

– Og du går aldri lei?

– Nei! Eller jo... Det hender vel at jeg tenker «skal jeg gidde dette, det går jo så sakte fremover», men det går over, sier Amanda, som skryter veldig av miljøet på Barrat Due.

– Miljøet er kjempebra. Det er en fin blanding. Vi kan ta en pause og ha det sosialt, samtidig som det også går an å øve mye uten å bli sett på som en nerd, sier hun.

Leder en kvartett

Da ordfører Stang overrakte stipendet, refererte han blant annet til anbefalingen fra Torfinn Hoffart ved Barrat Due: «Amanda er en person vi setter stor pris på ved instituttet. Hennes trofasthet, uoppslitelige gode humør og hennes vilje til alltid å gjøre en god innsats med de oppgaver hun får, gjør henne til en soleklar kandidat og en meget god representant for Bydel Nordre Aker. En mer verdig stipendmottaker er vanskelig å finne.»

Ordføreren nevnte også at Amanda for tiden leder en strykekvartett (to på fiolin, en på bratsj og en på cello) som går under navnet Lerkekvartetten.

– Den ble startet ved en tilfeldighet, sier Amanda. - Noe av det morsomste som fins, er å spille med andre. Kvartetten er litt lek og litt seriøst.

Om fremtiden

Amanda ser for seg en fremtid fylt med musikk, og ikke uventet drømmer hun om å kunne leve av fiolinen.

– Det hadde vært gøy å få spille både i en strykekvartett og i et symfoniorkester, og å kunne leve av det.

– Du har akkurat fått 20.000 kroner å bruke på musikken. Hva tror du pengene går til?

– Jeg har jo ikke lyst til å ta sommerferie...

– Neivel?

– Nei, jeg har heller lyst til å delta på kurs i sommer, og det koster penger, særlig når det er i utlandet. Da blir det utgifter til kost og oppholdet i tillegg til kurs. Jeg ønsker alltid å oppsøke de beste, sier den unge musikeren.

Så da vet vi at pengene fra Nordberg Lions kommer til å brukt godt: Nemlig bidra til at Amanda får en så kort sommerferie som mulig! Det er slik hun ønsker det.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere