RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

SAGNOMSUST PENSJONAT: Mange kjente Christiania-borgere frekventerte Hammers Pensionat som ligger i Birgitte Hammers vei 1 A. I dag er bygget konvertert til syv leiligheter.
SAGNOMSUST PENSJONAT: Mange kjente Christiania-borgere frekventerte Hammers Pensionat som ligger i Birgitte Hammers vei 1 A. I dag er bygget konvertert til syv leiligheter. Foto: Foto: Privatmegleren

Nå kan du kjøpe Munchs utsikt

Har du 11,4 millioner kroner kan du kjøpe leilighet der Munch malte utsiktsbilder og Hamsun startet en utroskapsskandale.

LJAN: I Birgitte Hammers vei 1 A ligger et landemerke på Ljan. Eiendommen ble opprinnelig bygget som et pensjonat av nettopp Birgitte Hammer. Hun fant seg en solrik tomt med panoramautsikt over fjorden, like ved Ljan stasjon.

Bygget har hatt flere eiere, men ble i 1997 bygget om til syv leiligheter og mottok Ljans Vels bevaringspris i 2004. Huset er bevaringsverdig.

Nå er en av leilighetene til salgs for 11,4 millioner kroner. Det dreier seg om en 225 kvadratmeter stor leilighet med fire soverom.

– Det var en gjeng som kjøpte bygget og totalrenoverte det i 1997 i samarbeid med Riksantikvaren/Byantikvaren, forteller megler Kim Krabbe i Privatmegleren Panorama.

Det er byggets største leilighet som nå er til salgs.

– Det er ikke vanskelig å skjønne hvorfor Birgitte Hammer valgte denne tomten når man kommer dit. Her ser man fra Ingierstrand, via Nesodden og alle øyene og helt til Oslo, eller Christiania som det het den gangen, sier Krabbe.

LES OGSÅ: På sporet av Munch

Hamsun-skandale

Hammers Pensionat åpnet for gjester sommeren 1895 og opparbeidet seg raskt et godt renommé.

En av pensjonatets mest kjente gjester er nok Edvard Munch som bodde her mens han malte utsiktsbilder, blant annet «Togrøyk» fra 1900.

Hammers Pensionat

(Den gang: Dette postkortet av Hammers Pensionat er fra Tom Schibbyes postkortsamling.)

I 1897 innledet Knut Hamsun et forhold på Hammers Pensionat som utløste en av tidens store sosietetsskandaler. Det var 25 år gamle Bergljot Göpfert, gift med en østerriksk konsul, som var gjenstand for Hamsuns pasjon.

Forholdet ble kjent etter at noen kjærlighetsbrev ble stjålet fra Hamsuns skrivebord da han bodde på pensjonatet.

Brevene begynte å sirkulere og ble raskt et hett samtaleemne. Bergljot ble skilt og giftet seg med Hamsun i 1898, men de skilte seg relativt raskt – i 1906.

LES OGSÅ: Denne boligen gikk 1,4 millioner over takst

Mye for pengene

Selv om 11,4 millioner ikke er noen gi-bort-pris, mener Krabbe at man får mye for pengene.

– Leiligheten har eneboligfølelse, men skulle man kjøpt en enebolig av denne størrelsen med en slik beliggenhet hadde det vært atskillig dyrere. Leiligheten er for øvrig pusset opp i samarbeid med interiørkonsulent Carina Myhrvold, sier eiendomsmegleren.

LES OGSÅ: Vernet villa taper mot boliger

Sjelden vare

Det er ikke ofte en av de syv boligene i Birgitte Hammers vei 1A selges.

– Det er veldig sjelden det blir omsatt noe på denne adressen, sier Krabbe og legger til at det alt har vært mye oppmerksomhet rundt denne boligen.

– Dette er en bolig som typisk treffer folk fra 40 år og oppover, kanskje en familie som ønsker å gjøre livet lettere ved å selge huset og kjøpe leilighet, sier Krabbe.

LES OGSÅ:

Fant original Munch-tegning

Vil ha tilbake Munch-utsikten

Oslo-"hytte" til salgs for 25 millioner
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere