Nå kan du mønstre

Dansegruppen Freedom 2 Dance var en av to vinnere fra lokal- mønstringen i Bydel Nordstrand i 2007. Arkivfoto: Kristin Trosvik

Dansegruppen Freedom 2 Dance var en av to vinnere fra lokal- mønstringen i Bydel Nordstrand i 2007. Arkivfoto: Kristin Trosvik

Gjør som Tone Damli Aaberge, Erlend Bratland og Odd Nordstoga gjorde. Meld deg på ungdommens kulturmønstring.

NORDSTRAND: Mange store artister i Norge startet sin karriere gjennom ungdommens kulturmønstring (UKM). Nå er UKM like om hjørnet igjen.

I Nordstrand Bydel går den lokale mønstringen av stabelen på Lambertseter fritidsklubb fredag den 6. mars klokken 18. I Østensjø Bydel er lokalmønstringen lørdag 7. mars klokken 13 på Skøyenåsen skole.

Bydel Søndre Nordstrand skal ikke arrangere UKM i år, men ungdom herfra kan melde seg på lokalmønstringen i Bydel Nordstrand. Det er ennå ikke for sent å melde seg på. Bydel Østensjø har satt påmeldingsfristen til 20. februar. For mønstringen i Bydel Nordstrand er frist for påmelding 3. mars.

Kulturbegivenhet

Ungdommens kulturmønstring har blitt arrangert siden 1987 og er et kulturtiltak for barn og unge i hele Norge. De første landsomfattende mønstringene hadde temaområder.

Musikk var tema det første året. I 1988 var scenekunst temaet, og i 1989 ble det fokusert på bildekunst, kunsthåndverk, film og foto. I 1990 satte Norsk kulturråd temaet til «kultur på tvers», noe som la grunnlaget for dagens tverrkulturelle modell.

Gjennom små og store festivaler gir UKM ungdom mulighet til å vise frem det de driver med, enten du danser ballett, lager animasjonsfilm, spiller i punkband eller er veldig god på Elvis-imitasjoner.

Lokalt og nasjonalt

UKM er delt inn i tre nivåer: kommunemønstring, fylkesmønstring og landsmønstring. Alle som melder seg på til kommunemønstringen får være med. Herfra blir det plukket ut noen deltakere som representere kommunen i fylkesmønstringen. Fra fylkesmønstringene blir det sendt cirka 25 deltakere til landsmønstringen, som vanligvis arrangeres i Trondheim.

UKM er for alle ungdommer under 20 år. De lokale arrangørene bestemmer selv nedre aldersgrense på lokalmønstringene, i de fleste kommuner kan du delta fra du er ti år, men på landsmønstringen og på mange fylkesmønstringer er nedre aldersgrense 13 år.

Ønsker bredde

UKM er ingen konkurranse. Juryenes utvelgelse skjer på grunnlag av originalitet, kreativitet, publikumskontakt og kvalitet, og de utvalgte deltakerne skal speile bredden i den lokale mønstringen.
Premien for dem som går videre er å få stå på en enda større scene, og treffe ungdommer fra andre steder.
For mer informasjon og påmelding til UKM, se www.ukm.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.