RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå kan du påvirke gudstjenesten

Hvordan vil du at gudstjenesten i Skøyen kirke skal være? Gudstjenestereformen i Den Norske kirke åpner for nye tekster og spennende musikk.

SKØYEN: – Dette er en ny type forvaltning av en 1000-årig tradisjon. Det hele startet med Ungdommens kirkemøte i 2003 hvor saken «Hva slags gudstjeneste vil vi ha?» ble diskutert.

Kunne man gjøre noe med gudstjenesten i forhold til lokal forankring, og kunne man være med på å påvirke den?, sier prest i Skøyen kirke Ingeborg Sommer.

Lokalt og tilpasset

Det ble startskuddet for gudstjenestereformen, så vel som startskuddet for en spennende og nyskapende tid for kirken over hele Norge.

– Reformens tre hovedpunkter er; Stedegengjøring, fleksibilitet og involvering. Stedegengjøringen åpner muligheten for en mer lokalt tilpasset gudstjeneste.

Hvordan vil menigheten at gudstjenesten skal være her i Skøyen kirke? spør Sommer og legger til;

– Her kommer vi raskt til det andre punktet som er fleksibilitet. For det handler om at noe som passer svært godt i Gamle Aker kirke, ikke nødvendigvis passer like godt her i Skøyen kirke.

De vil kanskje tenke gregoriansk, mens vi, med tanke på kirkerommet, også kan tenke mer nytt og moderne.

Det vil hele tiden være rom for å prøve ut nye ting. Noe vil falle i smak, mens andre ting kanskje er for nytt. Vi må og skal ta tiden til hjelp, sier Sommer.

Gammelt møter nytt

Sammen med henne sitter Skøyen kirkes nyansatte kantor, Kristoffer Myre Eng, og menighetsrådsleder i Skøyen kirke Ingerid Eknes.

– Kristoffer har første dag på jobb i dag faktisk, så her blir det mye nytt å ta tak i, smiler Sommer og viser til permen foran dem med 746 sider med nyskrevet og gammel liturgisk musikk-materiale.

– Jeg synes dette er veldig spennende. Først og fremst handler det om å ta vare på de gamle tradisjonene, samtidig som vi ser på muligheten for å implementere nye aspekter, sier Eng.

– Selv håper jeg selvsagt så mange som mulig møter på det åpne møtet vi arrangerer nå på søndag.

Det er skrevet både nye tekster og ny og spennende musikk. Nå er det opp til menighetene å bestemme hva som skal brukes og ikke minst hvordan.

Skøyen kirke har lav terskel, og det er høyt under taket. Det er vi opptatt av å ta med oss, sier Eknes.

Variasjon og trygghet

Det støtter Ingeborg Sommer fullt og helt opp om.

– Vi skal fornye gudstjenestene i tråd med både tradisjonen og den tiden vi lever i. Vi ønsker at folk skal møte gudstjenesten i en form det går an å identifisere seg med.

Men gudstjenesten handler også om det trygge og det gjenkjennelige. Med alt nytt trengs det tid for å blir kjent med det og til å ta det til seg. Dette handler ikke om at alt skal forandres, men om muligheten til å variere og til å innføre nye elementer, sier Sommer.

– Kirken i Oslo er i en særstilling når det kommer til antall kirker. De ligger tett og det åpner mulighet for variasjon i liturgien så vel som i det liturgiske musikk-materialet, sier Sommer.

Reformen i fokus

Også i Røa og Ullern kirke arrangeres det åpent møte om gudstjenestereformen.

– Onsdag 11. april inviteres alle innenfor menigheten til et åpent møte hvor det skal snakkes om ordningen samtidig som alle vil få smakebiter fra de ulike musikalske alternativene.

Jeg synes dette er spennende, det er unektelig det. Gudstjenesten og melodiene herfra sitter i ryggsøylen på samme måte som barndommens vuggesang.

Med så mye nytt materiale vil det ta for lang tid å prøve ut alt, men en smakebit på noe av det vil fremføres denne onsdagen, sier sogneprest i Røa kirke, Roald Einar Ottersen.

Søndag 29. april inviteres Ullern  menighet til åpent møte om gudstjenestereformen. Prest Ingrid Rian oppfordrer alle som har mulighet til å komme.

– Det er viktig at alle som har lyst tar turen til Ullern kirke søndag 29. april. Siden desember har vi prøvd oss frem med nye elementer, og det har allerede vært rom for samtaler og evaluering, sier hun.

I Ris kirke opplyser sogneprest Stig Utnem om at de vil bruke tiden mellom påsken og pinsen, i alt seks søndager, til å prøve ut noe av det nye materialet.

På kirkekaffen i etterkant blir det rom for å dele erfaringer og å gi tilbakemeldinger.

I Voksen kirke er de også i gang med å prøve ut ny liturgi.
I fjor arrangerte de to møter og også i år, 21. mars, 17. april arrangeres det møter, blant annet med fokus på ny musikk i gudstjenesten. Voksen kirkes nye kirkekor deltar.

– Fra 22. april vil vi ha en helt ny variant av høymessen med ny høymesseliturgi her i Voksen kirke. Det blir spennende, forteller prest i Voksen kirke, Anne Pettersen.

Møte i Skøyen kirke på søndag klokken 14.00-17.00. Påfølgende middag og videre gudstjeneste kl. 18.00.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere