*Nettavisen* Nyheter.

Nå kan du se fugler dale ned i skjul

PEN UTSIKT: Leder i Østensjøvannets Venner, Amund Kveim, speider etter sjeldne fugler. Foto: FOTO: NINA SCHYBERG OLSEN

I et nybygd skjul ved Østensjøvannet kan du nå spionere på de over 220 fugleartene som er registrert i naturreservatet.

Klikk på bildet for å forstørre.

FUGLESKJUL: Det nybygde skjulet ligger 25 meter ut fra land og har informasjonsplakater og ulike åpninger der man kan titte på fuglelivet uten å forstyrre bydelens bevingede innbyggere. Foto: FOTO: NINA SCHYBERG OLSEN

Klikk på bildet for å forstørre.

RØDLISTET: Toppdykker er en av flere sjeldne fuglearter som er observert ved Østensjøvannet. Foto: FOTO: BJØRN JACOBSEN

ØSTENSJØVANNET: I mars i år startet byggingen, og sist uke åpnet endelig Østensjøvannets nye attraksjon.

Flere tusen meter plank har gått med til å lage den 25 meter lange gangbanen og skjulet ytterst, der du gjennom forskjellige åpninger kan studere det rike fuglelivet på nært hold - uten å forstyrre.

LES OGSÅ: Feirer to jubileer med ny attraksjon

Åpent for alle

En plakat gir turgåere og nybegynnere en innføring i noen av de mange fugleartene ved Østensjøvannet, men her kommer det nok også til å dukke opp ornitologer med store kikkerter og naturfotografer med lange kameralinser.

Østensjøvannet er nemlig en av landets mest berømte fuglesjøer. I tillegg til å være et svært viktig raste- og hvileområde for trekkfugler, er det hekke- og oppvekstområde for en rekke vannfugler.

LES OGSÅ: Bjørn så ørn ved Østensjøvannet

Her kan du treffe på alt fra spurv og svaner til dvergdykker og ørn. Østensjøvannet er også en av landets rikeste innsjøer når det gjelder vann- og sumpplanter. Det er dessuten et rikt og sjeldent insektsliv her.

Samarbeidsprosjekt

Fugleskjulet, som strengt tatt er et menneskeskjul, er blitt til takket være et samarbeid mellom Østensjøvannets Venner, Oslo kommune, Fylkesmannen og Statens Naturoppsyn.

I tillegg til Østensjøvannets Venner og elever fra Manglerud og Østensjø skoler, var både Miljøverndepartementet, Østensjø bydelsutvalg, fylkesmiljøvernsjefen og direktøren av Statens naturoppsyn tilstede under den offisielle åpningen fredag 12. oktober.

Du kan se masse bilder fra begivenheten i denne bildeserien

To jubileer

Det er i år tyve år siden Østensjøvannet ble vernet som naturreservat og ti år siden opprettelsen av Østensjøområdet miljøpark.

I våres åpnet et våtmarkssenter på Bakkehavn gård, og nå som også fugleskjulet er ferdig står flytting av turveien på abildsøsiden av Østensjøvannet for tur. Dette skal gjøres fordi breddene er i ferd med å erodere bort.

Ny vannregulator i nordenden av vannet står også høyt på ønskelisten.

LES OGSÅ:

Fuglereder i fare

Gjenvalgt som leder av Østensjøvannets Venner

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.