RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå kan Jim spille hvor han vil


40 ÅR SOM GATEMUSIKANT: Med hele Oslo som scene har Jim Pizza fra USA levd av å spille musikk for folk i flere tiår.
40 ÅR SOM GATEMUSIKANT: Med hele Oslo som scene har Jim Pizza fra USA levd av å spille musikk for folk i flere tiår. Foto: Foto: Halvor Solhjem Njerve
Fra og med fredag opphører gatemusikantforbudet som har tvunget Jim Pizza fra USA lenger opp i Karl Johan enn tidligere år.

SENTRUM: Nederst i Karl Johans gate og på Jernbanetorget har det vært få toner fra spilleglade musikanter i sommer. I slutten av mai i år trådte et «sommerregelverk» i kraft som forbød gatemusikanter å opptre fra klokken åtte om morgenen til fem på ettermiddagen.

Gatemusikant i 40 år

Gatemusikanten Jim Pizza er fra New York, bor på Hawaii, og har spilt i Oslo i over 40 år. Med kassegitar, stortromme med cymbal og et munnspill er han litt av en multikunstner med instrumenter. Han forstår seg på forbudet, og legger til at bybildet har endret seg noe de siste årene.

– Det er mange romfolk som kommer hit og overhodet ikke kan spille. De har ingen glede i det og bare tigger, forteller Jim.

Han mener det er lite profesjonalitet blant mange gatemusikanter for tiden. Amerikaneren i 60-årene har vært gatemusikant nesten hele livet sitt, og forteller hvordan det er i Oslo.

– Nordmenn er snille og greie, de er et godt publikum for en profesjonell gatemusikant som meg. Jeg tenker på dette som et yrke, en jobb jeg elsker. Så mye at jeg ikke ser på det som jobb, men bare gøy, smiler Jim Pizza.

LES OGSÅ: Se hva som skjer når gatemusikanten begynner å spille

Skaper dårlig rykte

Selv om Pizza alltid har synes Oslo er et bra sted å spille, er det ikke et godt år i år for New York-mannen som er å se i Oslos gater rundt 10 uker i året.

– Dette er mitt verste år, en daglig inntekt kan komme så lavt ned som i fem kroner, fortviler amerikaneren. Likevel varierer dagene mye, og han bor hos venner og bekjente sier han videre.

– Romfolk og andre dårlige musikanter ødelegger ryktet for alle oss andre som gjør en innsats. De spiller den samme sangen om og om igjen, og holder på altfor lenge – mange timer i strekk, mener Jim Pizza.

– Hva er den gylne regelen som gatemusikant?

– Du må ikke spille for lenge, en dags arbeid for meg er gjerne en time eller to toppen, så går jeg hjem, svarer han.
Finnes det noen interne regler for dere som opptrer på gata?

– Ja absolutt, det er en del regler å forholde seg til. Du skal ikke spille for nær en annen, og det handler om å dele. Dersom to ønsker samme plassen, avtaler man gjerne én time per person. Det er viktig å samhandle og respekt er nøkkelen, sier han.

LES OGSÅ: Ikke tiggerforbud i sommer

– Det setter stemningen

Blant de spurte er det delte meninger, men en overvekt av de spurte setter i større grad pris på livemusikk i gatene, selv nederst i den travle gata og på transportknutepunktet.

– Det er mange flinke som spiller bra musikk. Jeg syns nesten det er for lite av det, mener Helene Lausvee (32) som selv bor i sentrum. Hun stiller seg uforstående til prøveprosjektet som ble lansert i mai.

– De gjør meg ingenting, jeg skjønner ikke hvorfor det skal være forbudt. I det offentlige rom burde det være liv og stemning. Gatemusikanter setter preg på bybildet, forteller hun.

Men ikke alle er like enige i Lausvees positive syn på de omstridte musikantene.

– Hvis jeg ønsker å høre på musikk, så liker jeg best min egen. Jeg hadde satt pris på å kunne velge det bort, de er fryktelig irriterende, mener Julian Jacobsen (26). Han legger til at det burde forbys flere steder, som på T-banen hvor ekkoet forsterker lyden.

– Egentlig hadde det vært best med et nasjonalt forbud, understreker han.

Umulig å snakke

Patrick Bjørsrud jobber helt nederst i Karl Johan, ved krysset til Skippergata. Han føyer seg i rekken av dem som ønsker et forbud mot gatemusikantene, da det hindrer ham i gjøre jobben sin i klesbutikken.

– Det er plagsomt når de spiller høylytt, dårlig og den samme sangen 10 timer i strekk, konstaterer Bjørsrud. Kollegaen hans føyer til at han «irriterer seg grønn» over musikken fra gata.

– Man blir sliten, og en vanlig arbeidsdag føles dobbelt så lang når de står utenfor og spiller musikk, sier Bjørsrud.

Han har opplevd at politiet ikke har håndhevet forbudet spesielt godt i sommer.

– De står her omtrent hver dag, det har hendt at jeg har tilkalt vakter for å få dem til å slutte eller flytte seg, og de har tatt kontakt med politiet, sier han oppgitt.

Butikkmedarbeideren mener at man bør følge opp når noen bryter forbudet, og det er ikke mangel på politibetjenter i området.

– Her en dag var det så ille at det ikke gikk an å snakke med kundene fordi musikken var så høy. Det er problematisk når panfløyter, trekkspill og fioliner blander seg med musikken vi spiller inne i butikken, forklarer Patrick Bjørsrud.

– Som tortur

Da politiet i mai offentliggjorde at det i sommer skulle gjennomføres et prøveforbud mot gatemusikanter på dagtid i visse deler av sentrum, kunne de opplyse at bakgrunnen var mange klager.

Det var særlig fra butikkmedarbeidere og de som oppholdt seg mye i nedre deler av Karl Johan som var pågangskraften. Ansatte på Bazar forlag som holder til på Jernbanetorget gikk så langt at de truet med å sykmelde seg dersom musikken ikke opphørte.

– Det er som tortur å regne, forklarte forlaget i mai til NTB.

Karsten Fossum ved Grønland politistasjon sa den gang at de skal gjøre en vurdering ved enden av prøveperioden.

Vil løpe fra politiet

Jim Pizza fra USA har spilt i Oslo siden før gatemusikanter fikk lov til å opptre i Norge. Han mener et forbud både har sine fordeler og ulemper.

– For min del er det så klart ikke noe særlig bra. I år har jeg måttet holde meg unna helt nederst i Karl Johan. Men jeg forstår godt at de som jobber her kan gå på veggen av dem som ikke respekterer verken forbudet eller alminnelig ro og orden i det offentlige rom, sier han.

Hva vil du gjøre dersom et forbud blir permanent?

– Da spiller jeg til jeg må løpe fra politiet. Jeg har gjort det før, og kan gjøre det igjen, ler han.

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere