Nå må han kjøre helt til Økern

Gunnar Osland fra Voksen har nettopp tømt et nytt lass med hageavfall på gjenbruksstasjonen i Dalsveien på Smestad. – Perfekt beliggenhet og et veldig bra sted, mener han. FOTO: ALEXANDER SYNSTAD

Gunnar Osland fra Voksen har nettopp tømt et nytt lass med hageavfall på gjenbruksstasjonen i Dalsveien på Smestad. – Perfekt beliggenhet og et veldig bra sted, mener han. FOTO: ALEXANDER SYNSTAD

Gjenbrukssstasjonen på Smestad stenges.

SMESTAD: Mange i Bydel Vestre Aker og Ullern benytter seg av gjenbruksstasjonen på Smestad. Den er en såkalt minigjenbruksstasjon, og der kvitter de seg av med hageavfall, plast- og metallavfall. Fra 1. november må du dra til en nyåpnet og større stasjon på Økern.

I snitt har stasjonen på Smestad 300 besøk hver dag den er åpen.

Gunnar Osland fra Voksen er en av mange ivrige brukere av stasjonen i Dalsveien. Han synes ikke noe særlig om at han de nærmeste årene må ta turen til Økern for å bli kvitt avfall.

– Det er veldig dumt at denne stasjonen blir borte. Beliggenheten er perfekt, og jeg er her flere ganger i året for å kvitte meg med avfall. Datteren min fra Lommedalen drar også hit. Blant annet fordi det er gratis her. Det er et meget bra tilbud. Ikke minst fordi de selger flotte og praktiske kompostsekker, sier Osland mens han lemper sekker med hageavfall ut fra bilen.

Han synes ikke det er særlig miljøvennlig å måtte ta turen til Økern.

– Det blir mye ekstra kjøring for mange. Trafikken på Økern er stor. Dessuten må jeg også gjennom bomringen. En ny stasjon på den gamle brannstasjonen på Smestad vil være midt i blinken. Håper virkelig det blir noe av.

Frykter tyvdumping

Siden en ny stasjon på Smestad ligger flere år frem i tid, frykter Osland at noen vil kvitte seg med avfallet i naturen.

– En av konsekvensene kan bli at noen tar turen opp i Sørkedalen og slenger fra seg gamle sofaer, malingsspann og annet. Og slik vil jeg ikke ha det. De fleste vil ikke ha det sånn.

Regner med reaksjoner

Kommunikasjonssjef Kristin Bergersen i Renovasjonsetaten (REN) forventer oppgitte telefoner fra like oppgitte innbyggere.

– Så langt har vi ikke fått noen reaksjoner, men når det stenger på Smestad regner vi med at de kommer. Dette er en populær stasjon og en del synes nok det er trøblete å reise til Økern. Men det blir en flott og stor stasjon.

Jobber for ny stasjon

Bergersen håper likevel Vestre Aker -og Ullern-folket smører seg med tålmodighet. Både med tanke på at avfallet ikke kastes ulovlig. Og med tanke på at REN ønsker en ny, og større gjenbruksstasjon på den tomten til nedlagte Smestad brannstasjon. I dag ligger planen til behandling hos plan -og bygningsetaten (PBE). Deretter skal den til behandling i bystyret.

Motstand

Men skal det bli ny gjenbruksstasjon på Smestad, og som tidligst kan åpnes i 2012, må enkelte svelge noen kameler. For det er ikke alle som ønsker den som nabo.

– Vi vet det har vært en del protester. Alle vil ha en slik stasjon, men ikke alle vil ha den i sin nærhet. Dersom folk i deres område ønsker et slikt tilbud, må de nok vise mer velvilje. Det planlegges en stasjon som får god plass, og som vil være til minst mulig sjenanse.

Stort behov

REN vet at behovet for en slik stasjon er stor i Oslo vest.

– Deres område har mange hager som skaper mye avfall. I tillegg har vi alt annet som folk vil bli kvitt. Vi håper folk vil benytte seg av Økern og kjøre de få, ekstra kilometrene. Vi ønsker jo ikke en situasjon hvor folk kaster avfall ulovlig fordi de synes det er for langt til nærmeste stasjon. Men vi tror Oslo-folk har god moral og gode vaner når det gjelder avfallshåndtering, sier Bergsersen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.