RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå skal det bli slutt på belegg og matrester i munnen

Aud Kvalbein (KrF) vil ta problemene ved roten. Hun skal sørge for bedre tannhelse på sykehjemmene i byen.
Aud Kvalbein (KrF) vil ta problemene ved roten. Hun skal sørge for bedre tannhelse på sykehjemmene i byen. Foto: Arkiv, dittOslo
Sist oppdatert:
Tannhelsen til de eldre på sykehjem må bli bedre, mener byråd Kvalbein. Nå tar hun grep.

OSLO: Innen 1. mars skal samtlige sykehjem i Oslo ha utpekt en ansvarlig for ernæring- og tannhelse. 

Ett av målene er å bedre eldres dårlige tannhelse. 

I en rapport fra 2013 om tannhelsen til sykehjemsbeboere i Oslo viser det seg at én av tre beboere har munn- og tannstatus som ikke er akseptabel. Flere av disse pasientene hadde synlig belegg og matrester i munnen som hadde vært liggende en stund, fremgår det av rapporten.

- Jeg så helseetatens statistikker og så et forbedringspotensiale. Noe måtte gjøres for at de eldre skulle få bedre tannhelse, sier eldrebyråd Aud Kvalbein (KrF).


Ekstra fluor og mindre sukker

Fakta: UTDRAG FRA ÅRSRAPPORTEN:

Klikk for å åpne faktaboksen
 
  • I 2013 ble tannhelsen til 3214 sykehjemsbeboerebeboere i Oslo kartlagt.
  • 22,12 prosent hadde ikke akseptabel oral status, og gjennomsnittet på 5,1 prosent hadde dårlig oral helse.
  • Nesten 1/3 av beboerne hadde en munn – og tannstatus som ikke er akseptabel eller dårlig.
  • 16,83 prosent (516 personer) hadde behov for oppfølging på tannklinikk. De som ble henvist videre hadde behov for enten konkret tannbehandling eller behov for ytterlige undersøkelser på tannklinikk, eventuelt puss og rens.
  • Ved ikke akseptabel og dårlig status hadde beboerne klart synlig belegg og matrester i munnen som har vært liggende en stund. I tillegg var det inflammasjon på slimhinner.

– Mange eldre har dårlig tannhelse. Vi har også sett at den rask kan forverres når de flytter på våre langtidshjem. Dette må vi ha endret, og vi må ha sterkere fokus på sammenheng mellom ernæring og tannhelsen, understreker Kvalbein. 

Hun trekker frem enkle grep som å ha mindre søt drikke og tannkrem med ekstra fluor.

- Det er en viktig sammenheng mellom tannhygiene og ernæring, påpeker Kvalbein, som ønsker at det serveres mat som også er godt for tennene.

Kvalbein er også tydelig på at en person som kjenner beboerens behov godt, bør ta seg av tannstellet.

- Det kan innimellom være vanskelig med tannstell av beboerene. Kjenner beboeren den som gjør stellet, kan det være at det blir lettere. 


Tannhelse satt i system

Kvalbein vil også sette tannhelsen på sykehjemmene i system. Når en ny beboer flytter inn på sykehjem, skal helsesjekken også inkludere sjekk av tannhelsen. Ved dårlig tannhelse skal beboeren få behandling så fort som mulig. 

I tillegg skal personen med ansvaret for ernæring og tannhelse kurses og få kompetansen som trengs for å sikre god ernæring og god tannhelse.

- Mange av dagens sykehjemsbeboere har sine egne tenner i dag. Vi må gjøre det vi kan for å ta vare på dem. Det er veldig viktig at noe nå gjøres for å bedre tannhelsen, sier byråden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere