*Nettavisen* Nyheter.

Nå skal du sortere avfallet ditt!

En rekke husstander i bydelen Vestre Aker og Ullern skal i høst begynne å sortere ut matavfall og plast fra restavfallet sitt. Posene, som denne blå med plastikk, skal alle gå i samme dunk. Foto: Illustrasjonsfoto: Torkil Stavdal/Renovasjonsetaten

Lær deg forskjellen på grønne og blå poser. Fra 4. oktober blir flere husstander i Vestre Aker og Ullern med på tidenes avfallsløft i Oslo.

Klikk på bildet for å forstørre.

Blå = plast, grønt = matavfall, hvitt = restavfall. Foto: Torkil Stavdal/Renovasjonsetaten

Klikk på bildet for å forstørre.

Å få plass til to nye søppelkasser i kjøkkenskapet. på Renovasjonsetaten.no gis det tips. Foto: ARKIVFOTO

VESTRE AKER / ULLERN: Du har sikkert sett den, informasjonskampanjen som med fargesterke ketchupflasker og bananskall forteller at «Mat er grønt. Plast er blått». De første osloborgerne startet med utvidet kildesortering høsten 2009. Om få dager skal folk i bydelene Ullern og Vestre Aker få bryne seg over søppeldunkene i heimen.

Finn plass i skapet

Fortsatt skal papp, papir og drikkekartonger skilles ut som før, og returpunktene for glass og metallemballasje står. Nytt er at matavfall og plast skal sorteres for seg, i henholdsvis grønne og blå plastposer. Restavfallet skal i en vanlig, vrengt handlepose, knytt med to knuter.

– Utfordringen for folk blir å få plass til dette på kjøkkenet sitt, sier prosjektleder for utvidet kildesortering i Renovasjonsetaten (REN), Lise Kolberg.

Over 90 prosent av all papp og papir blir gjenvunnet i Oslo, og gjenvinningsprosenten for glass og metall er også veldig god, selv om folk må ta det med seg til nærmeste returpunkt.

I Oslo går materialene i 30 prosent av avfallet inn i produksjon av nye produkter. Kommunen jobber mot et kretsløpsbasert avfallssystem, og innen 2014 skal andelen økes til 50 prosent. Plastemballasje, matavfall samt papir, papp og drikkekartong blir hentet av renovatørene, mens alt annet løst avfall skal ut av beholderen og leveres til gjenbruksstasjoner eller minigjenbruksstasjoner.

Verdens største

Husholdningsavfallet fraktes til Haraldrud, som er verdens største anlegg med optisk avfallssortering i en by. Plasten i de blå posene fraktes til materialgjenvinning i Tyskland, mens matavfallet fraktes til et biogassanlegg. Foreløpig til Sverige, men Olso kommune planlegger et eget biogassanlegg på Nes på Romerike. Fra dette anlegget produseres det gjødsel til jordbruket, og biogass til drivstoff som både Oslos renovasjonsbiler og etter hvert også busser vil kunne gå på.

– Oslo, ingen sinke

Oslofolk som allerede har startet kildesortering, er nesten bare positive, mener etaten.

– Mange sier at «endelig begynner Oslo å kildesortere også». Men det er en myte at Oslo har vært en avfallssinke. Osloavfallet har blitt forbrent og omdannet til strøm og fjernvarme siden 1985. Nå blir vi enda mer miljøvennlige, sier Kolberg.

Alle husstander får informasjon i flere omganger, sist en «startpakke» med blant annet blå og grønne poser til tre måneders forbruk. Påfyll av poser vil være tilgjengelig i nærbutikkene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.