Nå skal helten endelig avdukes

Max Manus, her potrettert av Aksel Hennie i filmen «Max Manus», skal endelig hedres med en statue. Avdukingen skjer på Akershus festning tirsdag formiddag.

Max Manus, her potrettert av Aksel Hennie i filmen «Max Manus», skal endelig hedres med en statue. Avdukingen skjer på Akershus festning tirsdag formiddag. Foto: ARKIVFOTO

Statuen av krigshelten skulle egentlig vært avduket 8. mai. Tirsdag formiddag blir Max Manus-statuen avduket på historisk grunn på Akershus festning.

AKERSHUS FESTNING: Plasseringen som er valgt på Akershus Festning er Gyldenløves Bastion, mellom Fanehallen og Forsvarsmuseet. I dette hjørnet av festningsområdet vil Max Manus-statuen se rett ned på stedet hvor motstandsmannen gjennomførte sin mest vellykkede sabotasjeaksjon som ledet til senkingen av DS Donau, skriver Samlerhuset Norge i en pressemelding.

Del på Facebook

Opprinnelig skulle statuen av en våre største motstandshelter, skuet utover havnebassenget fra Aker brygge. Det ble det ikke noe av.

Les også: Skyter Max Manus i Hvervenbukta

Dialog

Etter utsettelsen av den planlagte avdukingen av Max Manus-statuen på Aker Brygge har prosjektgruppen som står bak Max Manus-statuen hatt dialog med Oslo kommune, Oslo Havn KF og Akershus Kommandantskap om alternativ plassering.

Prosjektgruppen kom tidlig i gang med en dialog med Akershus Kommandantskap, som har hjulpet til med å sikre en riktig plassering av Max Manus-statuen. Plasseringen av statuen blir midlertidig. Men den kommer til å stå der ett par år framover.

Les også: Opplev Max Manus

– Statuen kan i praksis nesten ikke komme nærmere det stedet hvor Max Manus og Roy Nilsen festet den tidsinnstilte minen på DS Donau med denne plasseringen på Gyldenløves Bastion. Vi er svært glad for at Akershus Kommandantskap og Forsvaret har sagt ja til vårt forslag om plassering her, sier administrerende direktør i Samlerhuset, Svend Aavitsland i pressemeldingen.

Datoen 7. juni er ikke tilfeldig valgt. De som kan sin historie vet at dette er datoen for unionsoppløsningen i 1905 og hjemkomsten til kongefamilien i 1945.

Oslo Forsvarsforening, Unica Art og Samlerhuset inviterer til avdukningen kl 1100. Foruten Gunnar «Kjakan» Sønsteby, vil også leder ved Norges Hjemmefrontmuseum, Arnfinn Moland, holde en appell.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.