*Nettavisen* Nyheter.

Nå skal Max Hermansen undervise igjen

TILBAKE PÅ JOBB: Max Hermansen møter Nettavisen på Kuben Yrkesarena, der han til uken er på plass som lærer i samfunnsfag og historie.

TILBAKE PÅ JOBB: Max Hermansen møter Nettavisen på Kuben Yrkesarena, der han til uken er på plass som lærer i samfunnsfag og historie. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

- Jeg mener at de fleste muslimer, iallfall mennene, er ekstremister, sier Oslo-læreren Max Hermansen. Nå skal han tilbake til klasserommet.

18.08.15 08:46

OSLO (Nettavisen): Lærer og Pegida-talsmann Max Hermansen er tilbake på skolen etter sykemelding og ferie. Han skal undervise i samfunnsfag og historie på Kuben videregående. Skolens ledelse bekrefter dette.

Hermansen sier han frykter ubehageligheter.

- Jeg håper å unngå det, men frykter lignende og verre ting som jeg opplevde sist, sier han til Nettavisen.

Tidligere saker:

Facebook-siden ga elevene sjokk

- Lærere må kunne ytre seg kritisk om islam

- Det ble farlig for meg å undervise

Holdningene og synspunktene hans om muslimer i Norge er like uforsonlige som før. Hermansen mener at muslimer ikke kan integreres i det norske samfunnet.

- Jeg skal fortsette å være en profesjonell lærer. Samtidig vil jeg ikke legge bånd på meg selv når det gjelder min politiske aktivitet, sier Hermansen når Nettavisen treffer ham utenfor Kuben yrkesarena på Risløkka i Oslo.

- Jeg mener at de fleste muslimer, iallfall mennene, er ekstremister. Det er bare å se på kvinnesynet, holdningen til homofile og jødehatet, sier han.

- Forholder meg til læreplanen

- Kan du gi uttrykk for dette i klasserommet?

- Nei, der skal jeg holde meg strengt til læreplanen .

- Kan du med ditt syn på at muslimer ikke kan integreres i det norske samfunnet undervise elever med muslimsk bakgrunn?

- Jeg ser ikke at det skal være noen konflikt. Jeg har min grunnlovsfestede rett til å bruke min ytringsfrihet. Samtidig er jeg lærer og må opptre profesjonelt som lærer. Men de tingene må det være lov å kombinere.

Når skolen starter til uka er Hermansen på plass, og neste uke er han i gang med undervisning for sine klasser.

Fakta

Max Hermansen

Starter opp Pegida etter sommerpause

Pegida er en antiislamsk bevegelse i Norge startet etter mønster fra Pegida i Tyskland. Fram til i våres hadde den lille gruppen faste samlinger én gang i måneden under sterk politibevoktning i Oslo.

Les også: Pegida har fått avslag - må utsette marsj

- Pegida starter opp igjen mandag, men vi møtes ikke på Rådhuset i denne omgang, men på et hemmelig sted i Oslo. Senere blir det Pegida-marsjer som før, sier Hermansen.

Gruppen planlegger også et debattmøte om menneskerettigheter på Litteraturhuset i Oslo 29. august. Svensk-somaliske Mona Walter og Nicolay Sennels fra den danske søsterorganisasjonen Friheden er blant dem som skal innlede, ifølge Hermansen.

Klikk på bildet for å forstørre.

VIL FØLGE LÆREPLANEN: Max Hermansen mener hans synspunkter når det gjelder islam og muslimer ikke bør være noe hinder for at han kan undervise i historie og samfunnsfag i Oslo-skolen. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Anket tjenestepåtale

Max Hermansen virket som lærer på Kuben videregående og Etterstad videregående fram til oktober 2014, men havnet i konflikt med elever på grunn av sine ytringer om islam og muslimer. Han valgte å sykemelde seg fordi han følte seg utrygg. På sin Facebook-side hadde Hermansen den gangen blant annet lagt ut bilder som framstilte islam som en helsefare på linje med røyking. Det var også bilder som omtalte profeten Muhammed som en som fremmet krig og vold, undertrykkelse, intoleranse og pedofili.

Fra elevhold ble det hevdet at Hermansen utviste manglende respekt for andres tro. Hermansen fikk etter bråket på Kuben og Etterstad en formell advarsel, en såkalt tjenestepåtale, fra Utdanningsetaten. Grunnlaget for advarselen var at han skulle ha opptrådt provoserende og krenkende overfor muslimske elever på måten han omtalte muslimer, islam og profeten Muhammed på.

Hermansen mener grunnlaget for tjenestepåtalen er feil og har klaget den inn. Anken er fortsatt til behandling. Han holder fast ved at det var ytringer han har kommet med som privatperson - blant annet på Facebook som førte til bråket. Han har hele tiden hevdet at han som lærer har opptrådt profesjonelt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.