anders.auberg@dittoslo.no "/>

*Nettavisen* Nyheter.

Nå skal parkene ut på anbud

Alle parker og grøntområder i Oslo privatiseres i løpet av høsten. Første anbudsrunde er i gang og Groruddalens fire bydeler er først ute. Foto: ARKIVFOTO

Oslo kommune skal privatisere parker og grøntområder i byen. – Beklagelig at Groruddalen er forsøkskanin, sier Røberg-Larsen.

GRORUDDALEN: De fire bydelene i Groruddalen er først ut i Oslo kommunes privatisering av parkdrift, meldte Fagbladet torsdag.

I løpet av høsten skal alt av grøntområder i alle hovedstadens bydeler være drevet av forskjellige private aktører. Nå er første anbudsrunde i gang, og tildelingen skjer basert på laveste totalpris. Fristen for tilbud er 8. juni.

Byrådssekretær for miljø og samferdsel, Tommy Skjervold (Frp) forklarer at pris først spiller en rolle etter at bestemte krav er gjennomført.

– Det stilles krav til aktørene, som teknisk kunnskap og erfaring. Deretter er det lavest pris som er avgjørende, sier han til Lokalavisen Groruddalen.

89 mister jobben

Som en følge av at Friluftsetaten opphørte 1. mai og privatiseringen av parkene vil 89 ansatte blir overtallige, skriver Fagbladet.

BU-leder på Stovner, Karl P. Olsen (A) mener det hele er tullete.

– Vi var i mot dette, og synes ikke det er en god løsning. Det finnes så mange ansatte med kompetanse i etaten som nå mister jobben sin, sier Olsen.

Til dette svarer Skjervold at de ansatte med mye kompetanse vil være attraktive.

– Hvis de er attraktive, så går de gode tider i møte. De private aktørene vil være interessert, sier han.

Pengefokus irriterer

Leder i friområdenes fagforening, Jan-Edvard Monsrud, er forbannet over pengefokuset i konkurransen.

– Jeg skjønner ikke at Oslo kommune tør dette. Det er uforståelig at de kun vil legge pris til grunn og ikke vektlegge kvalitet, sier han til Fagbladet.

Monsrud mener minstekravene til kvalitet er for dårlige i anbudsvilkårene. Det er i følge ham kun fagbrev som anleggsgartner eller tilsvarerende for arbeidsledere.

– Private selskaper er naturlig nok opptatt av profitt. Eierne skal tjene penger, og det er lite penger å hente om man ikke velger dårlige løsninger og dårlige arbeidsvilkår, sier han.

Forsøkskanin

BU-leder i på Grorud, Anders Røberg-Larsen er også skeptisk til privatiseringen.

– Det er vanskelig å se for seg hvordan dette kan bli bedre. Kommunen mistet god kompetanse i de som blir overtallige, sier han.

Røberg-Larsen mener å legge parkene ut på anbud kan føre til at kvaliteten blir dårligere.

– Samtidig er det beklagelig at Groruddalen blir brukt som forsøkskanin, sier han.

BU-leder i bydel Alna, Knut Røli, har vært bortreist og kjente ikke saken godt, men reagerte da han fikk høre om den.

– Det er litt provoserende at de gjør noe sånn. Det høres veldig galt ut. Hvordan kan de se helheten i dette, spør han.

Røli ba om å få tid til å sette seg inn i saken før han kommer med ytterligere kommentarerer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.