Ivar.Brynildsen@dittoslo.no"/>

*Nettavisen* Nyheter.

Nå skal tatovørene i Oslo kontrolleres

SJEKKES: Det er vokst frem en rekke tatoveringsstudioer i Oslo. Nå skal samtlige undersøkes for første gang, med hensyn til helsefare, arbeidsmiljø og kjemikaliebruk. Foto: ARKIVFOTO

Tatoveringsbransjen i Oslo skal for første gang kontrolleres systematisk.

OSLO:Samtlige bydeler i Oslo er kontaktet av Mattilsynet. Ønsket er å få til en felles kontroll av alle aktører innen bransjen i hver bydel. Målet er å finne ut om de driver i henhold til krav om helse, hygiene og bruk av kjemikalier.

Del på Facebook

Aktører som ikke følger forskriftene kan ilegges tvangsmulkt. Stengning av virksomheten kan bli aktuelt i ytterste konsekvens. Mattilsynet sitter altså på kraftige sansksjonsmuligheter.

– Men dette er en helt ny bransje for oss, i utgangspunktet vet vi ingen ting om hva som venter oss, sier Thor-Jan Schiøth ved Mattilsynet Oslo.

Fokus på kjemi

Tatovører bruker en del kjemiske stoffer, og bruken av disse er regulert. Mattilsynet ønsker å se nærmere på lovlighet av disse stoffene. Er de lovlig importert? Er de merket etter gjeldende krav? Dette er Mattilsynets ansvar å kontrollere.

– Mens bydelsoverlegene skal ta ansvar for hygiene, arbeidsmiljø og andre sider av virksomheten, sier Thor-Jan Schiøth.

– Dette er som sagt et nytt område for oss. Vi har ikke sendt ut brev eller kontaktet tatoveringsstudioene om våre kommende inspeksjoner på annen måte. Men i begynnelsen av oktober setter vi i gang, sier han.

– Vi aner ikke hva som venter oss. Jeg tør ikke ha noen mening på forhånd om dette er en bransje som driver innenfor regelverket, eller om vi vil finne ulovligheter, avslutter Thor-Jan Schiøth.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.