*Nettavisen* Nyheter.

Nå skjønner Ida (14) hvorfor voksne er så slitne

Ida Grande (14) fra Røa syntes det var slitsomt å stå og gå hele dagen, men etter noen dager er hun blitt mer vant til jobben hun har denne uken på Oliviers & co på CCVest. Foto: Elisabeth Ottho

– Det mest utfordrende med jobben er å holde seg unna alle de fristende smaksprøvene, sier Ida Grande. De første dagene gledet hun seg aller mest til å få sitte!

Klikk på bildet for å forstørre.

Birgitta Larsson og Franck Karoubi har fått hjelp den siste uken av Røa-jenta fra Hovseter skole, Ida Grande. Foto: Elisabeth Ottho

LILLEAKER: Hvert år arrangerer skolene i Oslo en arbeidsuke for 9. klasse-elever. Elevene skal selv lete etter jobber og får ikke betalt av bedriften for arbeidet de utfører. Målet med dette er at elevene skal få kjennskap til ulike yrker og til arbeidslivets rutiner, i tillegg vil elevene få et lite innblikk i "voksenlivet".

Ida Grande er en 9.klassejente fra Hovseter ungdomsskole. Hun jobber på Oliviers og Co i arbeidsuken.

Ikke vær skeptisk!

Når elever fra hele Oslo skal søke etter jobb, kan det bli trangt om plassen, og det gjelder å ikke være for skeptisk til hvilke steder man vil jobbe.

– Det var vanskelig å finne seg jobb. Når jeg spurte, fikk jeg for det meste enten nei, eller at de skulle ringe meg senere. Det var ingen som ringte tilbake, så jeg måtte få hjelp av mamma og pappa til å finne jobb. Heldigvis fant vi en sammen til slutt, og jeg er veldig fornøyd med den.

Selv om jobben er funnet, må den også utføres, og dette kan kreve både utholdenhet og en liten grad av tålmodighet.

– Når jeg er på skolen sitter jeg stille på en liten stol det meste av dagen, så det var uvant å skulle stå hele tiden.

Grande forteller at hun hadde veldig vondt i beina og ryggen de første dagene, men nå går det bedre, og hun trenger ikke lenger å ta seg lange pauser for å få sjansen til å sitte nede litt og slappe av.

– Et godt arbeidsmiljø er veldig viktig å ha i en jobb for å trives mest mulig, forteller Grande.

Les også: 15-åring tok styringen på Café Condio

En smak på voksenlivet

Hun mener at det var vanskelig i starten fordi alt var så ukjent og hun hadde lite kunnskap om produktene hun skulle stå å selge.

– Jeg hjelper ikke bare kunder, men gjør mye variert i butikken. For eksempel setter jeg varer i hyller, rydder i produktene slik at ingen av varene i hylene har gått ut på dato. I tillegg til dette fyller jeg på med smaksprøver i hyllene når det trengs, men ikke alle smaksprøvene går i skåler til kundene, forteller Ida og ler.

Grande forteller at hun sjelden er arbeidsledig.

– Og det er akkurat dette med å være lite arbeidsledig som gjør at jeg forstår hvordan det er å jobbe en hel dag! Jeg er glad for at jeg fikk muligheten til å prøve meg i "voksenlivet". Nå forstår jeg hvorfor alle voksne er så slitne når de kommer hjem fra jobb! Jeg vil definitivt ta med meg erfaringer og alt det jeg har lært gjennom hele denne uken, videre.

Les også: Mellom gretne gubber og ukuleler

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag