RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stortingsrepresentantene Svein Flåtten, Hans Olav Syversen, Terje Breivik og Gjermund Hagesæter vil sørge for at det ikke blir noen økt boligskatt.
Stortingsrepresentantene Svein Flåtten, Hans Olav Syversen, Terje Breivik og Gjermund Hagesæter vil sørge for at det ikke blir noen økt boligskatt. Foto: Foto: Terje Pedersen, ANB

Nå slipper du økt boligskatt

Vraker forslaget om skatteskjerping på salg av bolig.

OSLO: Det er den klare forventningen fra regjeringspartienes egne stortingsgrupper.

– Forslaget om beskatning av gevinst på boligsalg er usedvanlig byråkratisk og slår uheldig ut, sier finanspolitisk talsperson i Fremskrittspartiet, Gjermund Hagesæter, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Foreslo skjerping

Sammen med sine finanspolitiske kollegaer i Høyre, KrF og Venstre, forventer han at forslaget om økt skatt på salg av bolig blir lagt i skuffen, slik blant annet Huseiernes Landsforbund krevde etter at de rødgrønnes forslag til statsbudsjett ble lagt fram for Stortinget.

Den forrige regjeringen foreslo i sitt statsbudsjett at skatten skulle skjerpes for folk som kjøper boliger for å bruke dem til utleie. Hensikten med forslaget var å gjøre det vanskeligere å tilpasse seg for å unngå skatt ved salg av utleieboliger.

Hvis eieren for eksempel har bodd i boligen i sju av de siste ti årene, skulle 70 prosent av gevinsten være skattefri, og eventuell eiertid over 20 år ikke regnes med. Målsetningen var å demme opp for boligspekulasjoner.

Mye byråkrati

Hovedgrunnen til at de fire samarbeidspartiene (Frp, Høyre, KrF og Venstre) dropper forlaget, er at de mener det er et svært byråkratisk forslag, og at det fremmet på bristende grunnlag.

– Vi har fått veldig mange tilbakemeldinger om akkurat dette spørsmålet. Mange er enig med oss i vår vurdering av forslaget, presiserer Hagesæter.

Leder i finanskomiteen, Hans Olav Syversen (KrF) mener han aldri tidligere har sett et så byråkratisk forslag.

– Forslaget er usedvanlig byråkratisk og vil kreve store ressurser blant annet i skatteetaten. Derfor vil vinningen gå opp i spinningen. Forslaget ville ha fått store konsekvenser for mange og har bristende forutsetninger. Blant annet ville det ha straffet flere som er i tjeneste for Norge i utlandet og som har dobbel husholdning, mener Syversen.

– Jeg tror forslaget ville ha forverret leiemarkedet og ført til høyere leiepriser, sier Terje Breivik (V).

Beholder reglene

Svein Flåtten (H) viser på sin side til at de som leier ut vil bli straffet i ettertid gjennom de rødgrønnes forlsag.

– De betaler også 28 prosent skatt på utleieinntekter i dag. Vi vil beholde dagens regler som gir skattefrihet om du har eid boligen minst ett år, og bodd i den minst ett av de to siste årene. Enkelt og ubyråkratisk, sier han til ANB.

Flåtten mener også forslaget ville ført til at ligningsfunksjonærer måtte kontrollere dager med botid og dager med leietid i løpet av de siste 20 årene for å regne ut skatten ved salg.

– Forslaget ville ført til langt mindre utleie av egen bolig og dermed høyere priser for den som må leie, fastslår Flåtten. (ANB)
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere