Nå spøker det for Bakkehaugen kirke

– DÅRLIG TID: Menighetsrådsleder i Bakkehaugen kirke, Einar Hjorth Høivik, håper alle nå støtter opp om Bakkehaugen kirke.

– DÅRLIG TID: Menighetsrådsleder i Bakkehaugen kirke, Einar Hjorth Høivik, håper alle nå støtter opp om Bakkehaugen kirke. Foto: Arkivfoto

– Nå må vi tenke nytt, sier leder av menighetsrådet, Einar Hjorth Høivik. En omorganiseringsprosess i prostiet kan få store konsekvenser for Bakkehaugen kirke og menighet.

TÅSEN: Omorganiseringsprosessen er initiert av bispedømmerådet og Kirkelig fellesråd og tar nå for seg Vestre Aker og Nordre Aker prostier.

– Menighetene som på kort sikt kan rammes av omorganiseringen, er invitert til å delta i prosessen, og i midten av januar var vi invitert til et drøftingsmøte i bispegården, sier Einar Hjorth Høivik.

Omorganiseringen ved kirkene i Oslo har pågått i lengre tid. 17. september 2012 vedtok Oslo bispedømmeråd en omorganisering som da særlig påvirker Groruddalen.

25. februar 2013 vedtok bispedømmerådet at fem menigheter i sentrum og nord for sentrum skulle slås sammen til én; Domkirken, Trefoldighet, Markus, Gamle Aker og Lovisenberg.

– Det er stor forskjell på størrelsene på menighetene til de ulike kirkene i Oslo i tillegg til forskjell i antall mennesker som sogner til dem.

– Den pressede økonomiske situasjonen gjør at vi er nødt til å tenke nytt og kreativt, vi ønsker å engasjere nærmiljøet, og vi vil strekke oss langt for at Bakkehaugen kirke skal bestå, sier Hjorth Høivik.

LES OGSÅ: – Nå må noen stikke fingeren i jorda!

Lokal kronerulling

Dåp, konfirmasjoner, bryllup, begravelser og gudstjenester; kirken man sogner til, har ofte stor betydning for folk flest gjennom livet.

Bakkehaugen kirke, slik den ligger den ligger i dag, er resultatet av et knippe lokale krefter, som med massiv støtte ga kirken liv.

– Carl Grøndahl var boktrykker og drev Bakkehaugen gård. Han solgte jorder for å få penger til å bygge Bakkehaugen kirke på 30-tallet, sier Høivik.

For selve kirkebygget ble det utlyst en egen arkitektkonkurranse som ble avsluttet i 1940; seieren gikk til den funksjonalistiske arkitekten Ove Bang. Men, så kom krigen.

– Bang gikk bort under krigen, men på hans kontor jobbet en annen fremadstormende arkitekt ved navn Erling Viksjø. Han modifiserte Bangs tegninger, mens nærmiljøet gikk inn med full kraft om å samle inn penger til gjennomføringen av prosjektet.

– Det var et spesielt samarbeid, men et som fungerte, sier Høivik og legger til:

– Viksjø betalte for eikebenkene i kirken, trukket med flott skinn i ryggen og på setene. Han er forøvrig også arkitekten bak Høyblokka i regjeringskvartalet.

Søndagsgudstjenester, eldretreff, korøvelser og filmkvelder i kirkerommet; Høivik ønsker å nå oppfordre alle som er glad i Bakkehaugen kirke til å engasjere seg for at kirken skal fortsette å bestå.

– Ytterste konsekvens er at kirkebygget leies ut til andre trossamfunn, og at Den norske kirke nedlegger sin drift, men vi ønsker å snu hver sten før det skulle bli aktuelt.

– Ulike former for samarbeid er vi i Bakkehaugen kirke allerede vant til, men dette kan forsterkes og utvikles ytterligere.

– Det å dele gode ideer og å kunne dra nytte av hverandre er avgjørende for videre drift, sier han.

LES OGSÅ: Vil rive alt og bygge nytt

Tyr til Facebook

Høivik håper nå på bred oppslutning fra lokalmiljøet slik at det kan kjempes for videre drift av kirken på en konstruktiv og solid måte.

– Tidsplanen er stram. 24. mars skal saken behandles, og forslag skal sendes til høring. Høringsfristen er 20. mai.

– Endelig vedtak i saken tas i bispedømmerådet 19. juni. Det vil si at vi er nødt til å handle raskt –vi har ingen tid å miste, sier Høivik, som oppfordrer alle til vise sin støtte på Facebook.

– Vi har opprettet en egen facebookside ved navn «Redd Bakkehaugen kirke». I tillegg inviterer vi søndag 2. mars til mobiliseringsgudstjeneste.

– Vi håper å fylle kirken til randen og oppfordrer alle til å møte opp, avslutter Høivik.

LES OGSÅ: Tyver stjal Jans handikapbevis

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Nyheter

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag