*Nettavisen* Nyheter.

Nå titter hundebæsjen fram i Oslos gater

Lars Lysøe i Vedlikeholdsgruppa tviler på at hundeeiere som ikke plukker opp vil forbedre seg selv om det kommer skilting og andre mindre tilltak. Han synes det er trist at så mange ikke klarer elementært hundehold. Foto: FOTO: Anita Bakk Henriksen

Det drypper fra takene, og fuglene begynner så smått å kvitre igjen. Det er vår, men med den kommer også all den skjulte hundebæsjen som har ligget i snøen og godgjort seg over vinteren, til folk store irritasjon.

Klikk på bildet for å forstørre.

Etterom snøen smelter ser man hvor mye hundebæsj det faktisk ligger i Oslos gater. Foto: FOTO: Arkiv

Klikk på bildet for å forstørre.

Slik kan det se ut når det ikke står nok søppelbøtter på steder hvor hundeeiere ferdes. Foto: FOTO: Arkiv

ST. HANSHAUGEN/ FROGNER: – Det viktigste for oss nå er at vi får opp all dritten før snøen smelter, sier daglig leder for vedlikeholdsgruppa Frogner, Lars Lysøe.

Uheldige episoder

Lysøe har jobbet for vedlikeholdsgruppa i fem år, som er et arbeidstreningstilbud for brukere av NAV Frogner og andre som har behov for arbeidstrening i en skjermet virksomhet.

De har ansvaret for de fleste parkene i byen, bortsett fra Frognerparken, og kan fortelle om flere uheldige episoder som følge av hundebæsj.

– Når den blir liggende i gresset ser vi det ikke så godt. Så kommer vi med gressklipperen som da spruter bæsjen opp over hele oss, sier Lysøe, og skjærer grimase.

Les også: Jan takker NAV for sitt nye liv

Kilde til irritasjon

Og det er flere tiltak mot søppel som settes i gang nå som våren er på hell.

– Vi skal ha ulike ruskenaksjoner like etter påske. Vi rydder for i overkant av 200 millioner årlig, hvor en betydelig del av dette går med til hundebæsj. Klart det er en irritasjon blant folk, sier Ruskengeneral Jan Hauger, som mener det er fullstendig uakseptabelt at ikke hundeeierne tar ansvar for sin egen hund.

Posedispensere

– Har det blitt gjort noe konkret for å bedre situasjonen?

– Vi forsøkte et pilotprosjekt med hundeposedispensere, men dessverre ble disse systematisk ødelagt og rullene ble dratt ut slik at posene ble enda en kilde til forsøpling, sier Hauger.

Han vil også gjerne oppklare en annen myte som går blant hundeiere:

– Det går ikke an å kaste posene med bæsjen i skogen. Det tar mange år før de bryter ned, og i mellomtiden blir de liggende og forurense i naturen, sier Hauger, som oppfordrer sterkt til bruken av søppelbøtter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag