RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Byråd Anniken Hauglie (H) fikk oppleve skoleelevenes entusiasme og glede over at svømmekoden ble knekt på Holmlia bad i høstferien for blant andre disse: Fra v: Holmlia-eleven Haval Saeed Salih (13) og Lusetjern-elevene Nour Nouredinne (9), Tahir Yaman (10), Helin Saeed Salih (10) og Ibrahim Abdi (9).
Byråd Anniken Hauglie (H) fikk oppleve skoleelevenes entusiasme og glede over at svømmekoden ble knekt på Holmlia bad i høstferien for blant andre disse: Fra v: Holmlia-eleven Haval Saeed Salih (13) og Lusetjern-elevene Nour Nouredinne (9), Tahir Yaman (10), Helin Saeed Salih (10) og Ibrahim Abdi (9). Foto: Foto: Fredrik Eckhoff

Nå trives de aller best på dypt vann

– I går svømte jeg 400 meter. Det hadde jeg ikke klart for en uke siden! sier Haval Saeed Salih stolt. Han var ikke alene om å bruke høstferien til å lære seg å svømme.

HOLMLIA: Vi møter fire Lusetjern-elever og Haval fra Holmlia skole på den siste dagen med svømmeundervisning på Holmlia bad. De er ikke lenger bekymret for å stå på bassengkanten der det står merket at dybden er 1,80 meter, for i løpet av de siste dagene har de lært seg å svømme.

– Før var jeg utrygg på dypet, sier Havals søster, Helin, som går på Lusetjern skole. Hun forteller hvordan det plutselig løsnet i badebassenget på Holmlia.

Klarte seg på dypet

– Jeg var ute på dypet, og så fikk jeg bestemme selv hvordan jeg skulle svømme, og da prøvde jeg å svømme på ryggen, og da gikk det fint, smiler hun.

– Jeg var litt redd for vannet før jeg kom til dette kurset, sier Nour Noureddine, som er veldig glad for at hun nå kan hoppe i vannet.

– Nå kan jeg også være på dypet, sier Tahir Yaman, mens Ibrahim Abdi mener at han har hatt en veldig fin høstferie. Han og mange av skolekameratene har vært på kurs tre kvarter i bassenget alle fem dagene i ferien. Det har gjort underverker for deres svømmeegenskaper.

– Alle som ikke kan svømme, burde vært med på et sånt kurs, sier Haval, og de andre fire er veldig enige.

Satser på svømming

De siste årene har flere barn og ungdommer omkommet i drukningsulykker i Oslo, for eksempel sommeren 2010, da to gutter på 9 og 12 år druknet i Svarttjern på Romsås.

Et annet tragisk eksempel er 17-åringen som døde i en drukningsulykke etter stengetid på Tøyenbadet på forsommeren i år. Felles for disse ulykkene er manglende svømmedyktighet.

– Det var etter de forferdelige ulykkene vi har hatt de siste årene vi tok ekstra tak i svømmeopplæringen, sier byråd for kunnskap og utdanning Anniken Hauglie. Hun er til stede sammen med Nordstrands Blad for å se hvordan de hun kaller den «forsterkede svømmeopplæringen» foregår i praksis.

Hauglie er fornøyd med de 254 barna fra 5. trinn og oppover som denne høstferien har vært på svømmekurs på badene på Holmlia, Furuset og Linderud.

Kurset er en del av den forsterkede svømmeopplæringen i Osloskolen, og det er svømmeinstruktører med godkjent instruktør- og livredningskompetanse som gjennomfører kurset.

Kartlegger og gir tilbud

– Vi kartlegger alle elevene etter svømmeopplæringen på 4. trinn. De som ikke kan svømme, blir gitt et tilbud, sier byråden, som gjerne skulle ha sett av antallet deltakere var enda høyere.

– Det er for mange som ikke møter opp på dette kurset. Vi vil oppfordre foreldre til å sende barna sine på svømmekurs, sier Hauglie, som selv opplevde at hennes fetter på 19 druknet. Dette skjedde da Hauglie var 7-8 år, og det satte dype spor.

– Det er ekstremt viktig å lære å svømme. Det er livsviktig. Kan man ikke svømme, betyr det i realiteten at man ikke overlever om man faller i vannet, sier Haugli, som mener at helt en helt ny verden åpner seg for disse barna når de har lært seg å svømme.

Fornøyd mor

Ved bassengkanten sitter Yasmin Tahira, mor til tvillinger som går på 5. trinn på Hallagerbakken skole. Hun forteller at hun er veldig fornøyd med at barna får denne ekstra svømmeopplæringen i høstferien.

– Det er så fint at kommunen gir dette tilbudet. I Norge er det jo vann overalt, så dette er veldig viktig, sier Tahira.

– Jeg svømmer selv også, og nå holder jeg også på å lære mannen min å svømme, smiler hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere