Gå til sidens hovedinnhold

Nabo'n ser deg!

Lurer du på om det er akseptabelt å sole deg naken i egen hage? Eller hva naboen synes om deg hvis du lurer deg unna dugnad? Les her!

Oslo: Det norske folket har talt: Det finnes uskrevne regler i nabolaget, og ni av ti boligeiere mener disse bør følges. Dersom reglene brytes mener over halvparten at det vil føre til sladder blant naboene, og nesten like mange sier at "opprøreren" blir upopulær. Dette kommer frem i en landsdekkende undersøkelse blant 2900 norske boligeiere, gjennomført av boligbladet Vi i Villa.

Skal du holde deg inne med naboene bør du stille opp på dugnad, vanne naboens blomster og holde hunden i bånd. Og kast for all del ikke søppel i naboens søppelkasse, selv om din egen er full. Hele tre av fire mener nemlig det er uakseptabelt å kaste søppel i naboens søppelkasse om ens egen er full. Husdyr som løper fritt rundt er heller ikke populært blant flertallet, ei heller å lure seg unna dugnad. Og sier du nei til å vanne blomster eller ta inn posten for din ferierende nabo er heller ikke det noe du kommer unna med uten videre.

Skal vi tro undersøkelsen eksisterer det sterke og klare oppfatninger om hva som er akseptabelt og ikke i norske nabolag. Og det er ekstra interessant at dette er noe folk i absolutt alle deler av landet er opptatt av. Skikk og bruk i nabolaget er med andre ord ikke noe å kimse av. Gjør du det har du store muligheter for å bli både baksnakket og upopulær, sier Per Mortensen, administrerende direktør i Bonnier Responsmedier, i en pressemelding.

Selv om det verken er store alders- eller kjønnsmessige forskjeller, ligger norske boligeiere som er over 50 år jevnt over gjennomsnittet både når det gjelder viktigheten av å holde orden på lekende barn, frittløpende husdyr, ustelt hage og rot i oppkjørselen. Også dugnadsånden står sterkere jo eldre folk er. Mens 73 prosent av de over 50 år mener at det å snike seg unna dugnad er uakseptabelt er det "bare" 47 prosent av dem under 30 år som mener det samme. På den annen side er de yngre mer skeptiske til toppløssoling.

Det er litt kuriøst at det er de yngste i undersøkelsen, de under 30 år, som er mest skeptisk til det å sole seg toppløs i hagen. Hele 30 prosent av de spurte i denne aldersgruppen mener at dette er uakseptabelt, mens tallet for de øvrige aldersgruppene ligger på rundt 20 prosent. Derimot er det nok mindre overraskende at menn i betydelig større grad enn kvinner er positive til at de kvinnelige naboene soler seg toppløse, sier Per Mortensen.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her