RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Naboaksjon mot lavblokk


NABOER: Svein Fjell, Elin Toft, Oddbjørn Lyngroth og Kjell Mikalsen leder en protestaksjon mot byggeprosjektet i Jonsokveien 12, tømmerhuset nederst på bildet. Her er det planlagt en firemannsbolig som vil ligge langt høyere i terrenget enn huset gjør i dag. Det planlagte bygget vil skygge for store deler av huset bak.
NABOER: Svein Fjell, Elin Toft, Oddbjørn Lyngroth og Kjell Mikalsen leder en protestaksjon mot byggeprosjektet i Jonsokveien 12, tømmerhuset nederst på bildet. Her er det planlagt en firemannsbolig som vil ligge langt høyere i terrenget enn huset gjør i dag. Det planlagte bygget vil skygge for store deler av huset bak. Foto: Foto: Kristin Trosvik
Planer om en firemannsbolig på Brannfjell har ført til en underskriftskampanje i nabolaget.

BRANNFJELL: Naboer rundt Jonsokveien/Vardeveien har engasjert seg i en protestaksjon mot et byggeprosjekt i Jonsokveien 12.

Utbygger, Øst Entreprenør, vil rive eksisterende hus og bygge en firemannsbolig med parkeringskjeller.

I Vardeveien har flere naboer samlet seg. De er bekymret for at det de beskriver som en stor lavblokk vil forringe områdets karakter og siktlinje. Vardeveien 35, som ligger bak den planlagte firemannsboliger, var tidligere et samlingssted for områdets ungdom.

– Det ble satt opp platting og spilt opp til dans. Fortsatt kommer det folk hit for å nyte utsikten, forteller Oddbjørn Lyngroth som har bodd i Vardeveien i over 20 år.

Les også: Vil både verne og tillate nybygg på Ulsrud

– Ødelegger utsikten

Nå frykter han at den planlagte firemannsboligen vil ødelegge utsiktspunktet og hindre siktlinjen mot Ryen Varde like bak tomten.

– Ifølge planene blir blokkfasaden 15 meter fra garasjenivå under huset til toppen av mønet, sier Lyngroth og legger til at bredden blir 21 meter pluss utspring.

– Er dette småhus? Det mener ikke vi, og småhusplanen slår klart fast at større lavblokker ikke er tillatt, sier Lyngroth.

Han får støtte av naboene Elin Toft, Kjell Mikalsen og Svein Fjell.

– Hittil har «eplehageutbyggingen» i området vært skånsom. Dette blir en prøvesak for småhusplanen, det er den første lavblokken som bygges på Brannfjell som utfordrer planen, sier Mikalsen.

– Den er overhodet ikke tilpasset omgivelsen, og kommer til å stikke seg ut fra sletta og fra fjorden, sier Toft, som leder underskriftskampanjen.

Naboene ønsker å samle inn nok underskrifter til at bystyret må behandle saken. Søknad om rammetillatelse, naboklage og uttalelse fra byantikvaren ligger nå hos Plan- og bygningsetaten.

Les også: Frykter at eplehageområder raseres

Byantikvaren stopper ikke

Selv om dagens bygg i Jonsokveien 12 har en viss verneverdi, vil ikke Byantikvaren stoppe en riving.

Jonsokveien 12 består av en bolig oppført i 1947 av drosjeeier Bjarne Kristiansen. En garasje er oppført på 90-tallet. Bolighuset er et toetasjes tømmerhus med saltak. Huset ble oppført i etterkrigstiden da Norge var preget av gjenreisning og materialknapphet.

Man antar at boligen i Jonsokveien 12 er oppført med tømmer fra den tyske okkupasjonens største leir i Oslo, Lager Nordstrand, som lå på Karlsrud/Lambertseter. Huset har så blitt endret/påbygget på 60-tallet.

– Huset er ikke oppført på gul liste, men Byantikvaren anser likevel at bolighuset har en viss verneverdi. 60-tallets tilføyelser og endringer gjør imidlertid at verneverdien er begrenset, skriver Byantikvaren i sin uttalelse.

Avventer behandling

Tiltakshaver Øst Entreprenør ved Frode Folkedal ønsker ikke å kommentere byggesaken.

– Nå er det Plan- og bygningsetaten som har saken så vi avventer behandlingen der, sier Folkedal.

Les flere saker fra Bydel Nordstrand her!
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere