RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Naboer frykter «monsterblokker»


Første etasje i de nye blokkene vil komme høyt opp på blokken i bakgrunnen. Med syv etasjer mener Torill Torp-Holte og Olav Christensen at disse blokkene blir monstre sammenliknet med sine mer beskjedne naboer.
Første etasje i de nye blokkene vil komme høyt opp på blokken i bakgrunnen. Med syv etasjer mener Torill Torp-Holte og Olav Christensen at disse blokkene blir monstre sammenliknet med sine mer beskjedne naboer. Foto: Foto: Vidar Bakken
De risikerer to blokker på seks og syv etasjer pluss hevet bakkeplan rett utenfor vinduet.

HOLMEN: – For oss som vil havne på baksiden av disse blokkene, vil de rage ni etasjer høyt, og det i et område med blokker på tre til fire etasjer. Alle vi som bor her er innforstått med at det kommer ny bebyggelse, men den planlagte høyden på blokkene er et stort problem. For oss vil det bli som to monsterblokker, sier styremedlem i Lybekkveien 50, Olav Christensen.

Erstatter «Benna»

Blokkene med cirka 50 leiligheter skal bygges ut mot Stasjonsveien, der den gamle Esso-stasjonen lå. «Benna» som den ble kalt på folkemunne, var en viktig møteplass for områdes beboere i mange tiår. Nabolaget ble brukt i NRKs storsatsing «Erobreren, på grunn av sitt autentiske 50-tallsmiljø.

– Utbygger tok utgangspunkt i der bensinstasjonen lå som «bakkeplan», det vil si i broen hvor veien krysser dalen. Utbyggers bakkeplan ligger fire til fem meter over det reelle bakkeplanet. Dermed blir den høyeste blokken i praksis nesten ni etasjer høy, helt inntil vår eiendomsgrense Siden har de senket blokken noe, uten at det gjør noe fra eller til. Det er helt uakseptabelt. Med dette havner vi i skyggenes dal, sier Christensen.

– Forslummer området

– Vi trenger boligbygging i Oslo, men vi må også ivareta livskvaliteten for dem som bor her allerede. Dette er et nøkternt boligstrøk med mange barn og gode grøntarealer. Med de planlagte blokkene blir lyset borte fra blant annet akebakken og et mye brukt lekeområde for barna, i tillegg til mørklegging av leiligheter. Når lyset blir borte, så forslummes området, sier Christensen.

Én stor blokk

Torill Torp-Holte er styreleder i boligsameiet Holmenskogen. Hun reagerer på hva utbygger bruker som referanse.

– Det er én blokk i nærområdet på syv etasjer. Utbygger viser til denne for å begrunne høyden på de to blokkene som er planlagt. Blokken det vises til, fikk til slutt tillatelse på slutten av 50-tallet på grunn av at det var store rom rundt blokken. Den fikk altså tillatelse nettopp fordi den hadde mye lys og rom rundt seg. Nå vil man i stedet ta dette rommet til to kjempeblokker, sier Torp-Holte.

– Disse kommer i tillegg helt inntil blokkene til Luftforsvarets Boligbyggelag, som er oppført på Byantikvarens gule liste, opplyser Christensen.

– I tillegg til størrelsen er de med mursteinsforblending og store glassflater et fremmedelement i et autentisk bo miljø. Det likner mer på et forretningskompleks, sier Torp-Holte.

Gjennomtenkt plan

Hun viser hvordan blokkene oppover siden ligger i forhold til hverandre.

– Som du ser har arkitekten bevisst plassert blokkene i en gjennomført linje og i en trappeløsning i terrenget som gir hverandre maksimalt med lys. Foran dette vil man altså lage en «mur», i stedet for å videreføre en gjennomtenkt plan, sier Torp-Holte.

De viser til at bydelsutvalget i Bydel Vestre Aker går inn for at blokkene blir på fire etasjer.

– Jeg håper Plan- og bygningsetaten ser at et unikt bomiljø kan bli ødelagt. Det angår mange mennesker og ikke minst barna i et strøk med økende andel av barnefamilier, sier Christensen.
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere