RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Naboer frykter nye naboer


FULLSATT: Det er flere år siden det har vært så stort oppmøte i åpen halvtime hos østensjø bydelsutvalg som sist mandag. De fleste var der i forbindelse med forslaget om boliger for vanskeligstilte. ALLE FOTO: NINA SCHYBERG OLSEN
FULLSATT: Det er flere år siden det har vært så stort oppmøte i åpen halvtime hos østensjø bydelsutvalg som sist mandag. De fleste var der i forbindelse med forslaget om boliger for vanskeligstilte. ALLE FOTO: NINA SCHYBERG OLSEN
Det var uvanlig trangt om plassen og høy temperatur i salen da Østensjø bydelsutvalg (BU) behandlet et forslag om nye boliger for vanskeligstilte.

ØSTENSJØ: Forrige ukes nyhet om at Bydel Østensjø vil bygge uknuselige og spylbare modulhus for vanskeligstilte fire steder i bydelen har vakt overraskelse og harme blant naboene.

LES OGSÅ: Her vil de bygge boliger for vanskeligstilte

Boligene er blant annet beregnet på folk med dobbeltdiagnoser innen rus og psykiatri, og tenkes plassert i Stordamveien 3, Trasoppveien 7-9, i Wetlesens vei og på Løvset.

Opprørte naboer

Naboene er bekymret for konsekvensene og møtte opp i hopetall da BU behandlet saken mandag 29. april. De reagerer på dårlig saksbehandling, manglende informasjon utad og at boligene skal plasseres i villastrøk med småbarnsfamilier og eldre.

En underskriftskampanje mot modulhus i Østensjø ble overlevert, og mange grep ordet i åpen halvtime.

– Vi lurer på hva slags konsekvensanalyser og utredninger som er gjort. Vi reagerer på at bydelen ser bort fra Boligbyggs anbefalinger. Vi kan ikke ha narkomane med psykiske lidelser rett ved skolevei og barnehage. Vi er redde for hvor dette kan ende, sa Birger Frimo til stor applaus fra salen.

– Jeg føler meg trua og redd og har ikke lyst på sånne naboer. Hva med verdien av mitt hjem? undret Ragnhild Blindheimsvik.

– Blir dette bestemt tør jeg ikke bo der. Vil jeg da få praktisk og økonomisk hjelp av bydelen til å flytte?

– Hvem av dere har funnet på dette? Når vi ikke får informasjon og det ikke finnes begrunnelser må vi krisemaksimere, sa Jan Knudsen.

– Hvem av dere skal jeg levere sprøyter fra hagen min til, sa han opprørt til bydelen og bydelsutvalget.

– Å fremme en hastesak på denne måten gir oss ingen god følelse, sa Anders Henriksen.

Kritiske spørsmål

Også lokalpolitikere var oppgitt over saksbehandlingen, og flere uttalte at de forsto naboenes bekymringer.

Både naboer og lokalpolitikere viste forståelse for at også vanskeligstilte trenger et sted å bo, men de reagerte på fremgangsmåten, det de mente var mangelfull saksbehandling og plasseringen.

Bydelsadministrasjonen fikk en rekke kritiske spørsmål, og også Boligbygg var tilstede for å svare på spørsmål.

Bydelen presiserte at de er forpliktet til å skaffe vanskeligstilte et sted å bo, at det er snakk om et forprosjekt og en mulighetsstudie og at det ikke nødvendigvis blir som foreslått.

Boligbygg presiserte at når det eventuelt kommer til iverksettelse vil det bli vanlig byggesaksbehandling hos Plan- og bygningsetaten. Da vil naboer bli varslet og få anledning til å uttale seg på vanlig måte.

LES OGSÅ: Naboer på Risløkka er bekymret for nye boliger for vanskeligstilte.

Utsettelse nedstemt

Høyre og Frp ville utsette saken, men på grunn av kort frist for å søke om midler til boliger for vanskeligstilte fattet flertallet bestående av Venstre, Ap og SV et vedtak. Her kom de med flere tillegg til bydelsdirektørens forslag.

BU går bort fra at de mest vanskeligstilte skal inn i Stordamveien 3, noe som er i tråd med Boligbyggs anbefalinger. Her vil de ha leiligheter for normalt vanskeligstilte, slik bruken er i dag.

BU vil at den svakeste gruppen som trenger mest oppfølging skal få boliger på tomten Løvset, ved krysset Skullerudveien-Enebakkveien.

Ikke barneparken

På møtet ble det oppklart at det i Wetlesens vei ved Manglerud skole er snakk om en tomt vis a vis den nedlagte barneparken i Wetlesens vei 54.

Her er det snakk om boliger for flyktninger, mens det i Trasoppveien 7-9 er snakk om boliger for unge mennesker i alderen 18–23 år, som vil få oppfølging av bydelen.

BU ønsker forøvrig ikke «vandalsikre» boliger med uknuselige vinduer og ståltoalett til brukergrupper som ikke har behov for det.

BU forutsetter også god informasjon og dialog med berørte naboer fremover.

De ber om å få tegninger av modulene i terreng og vil ha befaring til Løvset-tomten.

BU vil også at det skal vurderes om minst en av de foreslåtte tomtene eventuelt kan brukes til barnehage.

LES FLERE SAKER FRA DITTOSLO:

Russ tatt for to væpnede ran på Skullerud

Trolig trikketrøbbel frem til sommeren

På Oppsal kan postkontoret bli erstattet av en skuff

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere