*Nettavisen* Nyheter.

Naboer mot Obos-planer: – Ikke ta butikken vår!

STÅR SAMLET: Et knippe av brukerne av lokalbutikken på Munkelia stilte opp for å protestere mot planer om å legge ned butikken til fordel for nye Obos-leiligheter. Foto: Foto: Kristin Trosvik

Obos skal bygge leiligheter i Langbølgen 39 på Munkelia. Dagens Kiwi-butikk er ikke med i de nye planene. Nå slår naboer ring om lokalbutikken sin.

Klikk på bildet for å forstørre.

PLANENE: Her kommer 79 leiligheter, konditori og barnehage. Skisse: TAG Arkitekter

Klikk på bildet for å forstørre.

LANGBØLGEN 39: Det er denne tomten, like ved Munkelia T-bane, som skal bebygges med 79 leiligheter. Dagens bygningsmasse skal rives. Arkivfoto: Kristin Trosvik

MUNKELIA: I Langbølgen 39 er det i dag to næringsvirksomheter, Nordstrand konditori og Kiwi. Obos Nye Hjem ønsker å bygge leiligheter på tomten, og i de nye planene har kun konditoriet fått innpass.

LES OGSÅ: Her skal det rives og bygges leiligheter

– Jeg mener at nærbutikken er minst like viktig, sier Richard Lunde, som sitter i styret i Munkelia borettslag.

Styret har foretatt en brukerundersøkelse i borettslaget som består av 428 leiligheter og cirka 724 beboere. Med en svarprosent på 76,5 prosent viser undersøkelsen at over 90 prosent av beboerne i borettslaget bruker butikken på Munkelia daglig.

– For mange vil det ta 20 minutter å gå til nærmeste matbutikk hvis denne legges ned. Da tar folk bilen i stedet, sier Lunde.

Naboene får støtte av Bydel Nordstrand som uttaler:

«Bydelen ser det som sterkt ønskelig at det finnes løsninger som sikrer at både nærbutikk og konditori kan innpasses i den nye bygningsmassen.»

Mange arbeidsplasser

Robert Burud, daglig leder i Oslofjordmat som driver Kiwi, synes det er trist at butikken skal legges ned.

– Vi ønsker selvfølgelig å drive videre og vi har hatt en god dialog med Obos. Dessverre ser det ikke ut til at butikken blir med i de nye planene, sier Burud og legger til:

– Det dreier seg om 30 arbeidsplasser så det er klart at det er leit. Og butikken går veldig bra.

Burud forteller at de så at omsetningen sank i den perioden T-banen ble rehabilitert.

– Så fort T-banen var oppe å gå igjen, spratt omsetningen opp igjen. Så det viser jo hvor viktig det er å ha butikker med nærhet til T-banen, sier han.

LES OGSÅ: Naboer ønsker ikke 90 boliger her

– Ikke plass

Anders Skauge i Obos Nye Hjem forteller at i det planforslaget som nå sendes inn legges det opp til inntil 250 kvadratmeter med forretning og bevertning i den nye bygningsmassen i Langbølgen 39.

– Det er omtrent det konditoriet trenger for å drive, sier Skauge. I tillegg skal en fireavdelings barnehage med plass til 72 barn innpasses.

– Barnehage har kommunen vært veldig opptatt av. Så kommer det jo 79 leiligheter med utearealer og parkering under bakken. Da er det ikke plass til en større forretning med krav til 30–50 parkeringsplasser og areal for varelevering i tillegg, sier Skauge og legger til at det også ville medføre utfordringer i forhold til støy og trafikk.

LES OGSÅ: Her er den nye Lambertseter-byen

– Stort tap

I Munkelia borettslag er det en stor andel eldre og enpersonhusholdninger. Mange har ikke bil.

– Tapet av nærbutikken vil jo være størst for denne gruppen. Det blir et stort savn for nærområdet, her er det kunder fra tidlig morgen til de stenger klokken 23, avslutter Richard Lunde.

LES OGSÅ:

Første skisse av Bergkrystallen Torg er klar

130 nye leiligheter i hjertet av Lambertseter

"Alle" vil verne Lambertseter gård

Trafikkaos i Mellombølgen: – Har vært tilløp til håndgemeng

Naboer på Lambertseter: – Grusen freses ti meter inn i hagene

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.