*Nettavisen* Nyheter.

Naboer mot reklametårn

Fire meter høye reklametårn fikk mandag en ny fasade, da aksjonsgruppa Stans!no demonstrerte på Grünerløkka.

GRÜNERLØKKA: Vi våknet en dag i fjor og oppdaget at vi hadde fått disse enorme reklametårnene som nabo. Først ble jeg utrolig lei meg, og så ble jeg sint, sier leder for aksjonsgruppa mot Hafslunds lysreklametårn, Håkon Wium Lie.
Mandag aksjonerte gruppen på flere steder i byen, blant annet mot de to tårnene som står ved Olav Ryes plass på Grünerløkka.

Hafslund skal ha generalforsamling neste uke, så vi ønsker å markere oss. De vet ikke om aksjonen i dag, men vi vil markere oss på generalforsamlingen, sa Lie til Østkantavisa.

Kutt dem ned, slå dem av

Aksjonsgruppa Stans!no har allerede fått stor oppmerksomhet blant naboer rundt om i byen. Omkring tre tusen har skrevet under på oppropet mot lysreklametårnene, og saken har flere ganger vært tatt opp til politisk behandling i kommunen.

Vi har i alle fall byutviklingskomiteen på vår side, og det jobbes for at det skal bli en ny sak, trolig i bystyret i løpet av høsten, sier Lie, som nekter å gi seg før tårnene er borte.

De er altfor store, og de lyser døgnet rundt, sier han, og viser til symbolikken rundt aksjonsgruppas pappruller som etter mandagens aksjon pryder reklametårnene.
Den brune pappen er dekorert med en striplet linje med en saks, og med en avknapp. Kutt dem ned til en menneskelig høyde, og skru av lyset er gruppas budskap.

Bryter vedtak

Stans!no hevder at Hafslund bryter vedtak fra byråden. Det var i juni i år at byrådsavdelingen for byutvikling ba Hafslund ASA om å ikke bruke tårnene til kommersiell virksomhet, og heller ikke bruke lys. Imidlertid er ikke dette et politisk vedtak, og kun et forslag. Likevel er aksjonsgruppa skuffet over Hafslund.

Problemet er at både Hafslund og JCDecaux Norge, som samarbeider med Hafslund om tårnene truer med rettssak. Kommunen frykter dem. Jeg skulle ønske at kommunen isteden brukte sin makt som hovedaksjonær i Hafslund til å få stoppet disse tårnene, men det virker ikke som de tør, sier Lie før han igjen vender tilbake til papp og tape.

Hvor lenge tror du papprullene får henge?

For å si det sånn er jeg overrasket om de henger her på samme tid i morgen, men det viktigste er at folk ser dem, og forstår budskapet, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.